ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο συμβολισμός της ομιλίας Τσίπρα, το χαμόγελο του Πούτιν και το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο συμβολισμός της ομιλίας Τσίπρα, το χαμόγελο του Πούτιν και το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενώ το 19ο διεθνές οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο με μεγάλη επιτυχία, οι σύνεδροι που παραβρέθηκαν στην ομίλα του Ρώσου προέδρου χθες το μεσημέρι κράτησαν ως σπουδαία παρουσία την εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που με την ομιλία του έβαλε τα πράγματα στην θέση τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ

Αποστολή στην Αγία Πετρούπολη: Μαρία Γιαχνάκη

«Δεν πρέπει να μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν αλλά να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος» είπε με φανερή αυτοπεποίθηση ξεκαθαρίζοντας ότι «από αυτήν την φουρτούνα θα βγούμε γιατί η Ελλάδα ξέρει από φουρτούνες».

Έστειλε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί όλους τους οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος ενώ θα γίνει γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως είναι η Ρωσία.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού άφησε ικανοποιημένο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν ,σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb, ο οποίος μάλιστα συμφώνησε ότι το πρόβλημα δεν το έχει η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη.

Η Ελλάδα μετά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτό το οικονομικό φόρουμ θα πάει με άλλον αέρα στις διαπραγματεύσεις, θα είναι σίγουρα ενισχυμένη έχοντας στο μανίκι της έναν άσσο που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Δεν ήταν τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε τον Έλληνα πρωθυπουργό ανάμεσα στους υπόλοιπους ηγέτες να μιλήσει αμέσως μετά από αυτόν, στην επίσημη τελετή του οικονομικού φόρουμ.

Ήταν μια συμβολική πράξη, στέλνοντας έτσι διπλωματικά μηνύματα σε όσους από την Ευρώπη γνωρίζουν τις κινήσεις και τις διαθέσεις του Ρώσου προέδρου.

Το χαμόγελο του Βλαντιμίρ Πούτιν άλλωστε το οποίο κατέγραψαν οι κάμερες όταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην σκηνή για την ομιλία του ήταν γεγονός. Οικειότητα με την παρουσία του πολιτικού άνδρα, ικανοποίηση με την παρουσία του στο φόρουμ σε μια δύσκολη στιγμή της χώρας του και θετική αύρα για την εξέλιξη των συνομιλιών μαζί του, σχολίασαν όσοι παρακολούθησαν το χαμόγελο αυτό.

Ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα όμως έκανε και τους χιλιάδες δημοσιογράφους στο κέντρο τύπου του φόρουμ να κοντοσταθούν στα όσα έλεγε ο Έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με συναίσθημα κάτι το οποίο έκανε εντύπωση την στιγμή που τα ευρωπαϊκά μέσα χτυπούν την Ελλάδα με φόντο τις διαπραγματεύσεις.

Οι συναντήσεις Τσίπρα έγιναν η μία μετά την άλλη αφού ολοκληρώθηκε η επίσημη ομιλία του Φόρουμ.

Η πρώτη του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε παρουσία των υπουργών και των δύο πλευρών η οποία κράτησε πάνω από μια ώρα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών που κράτησε επίσης πάνω από μια ώρα την στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου ήταν φορτωμένο και με άλλες συναντήσεις ηγετών.

«Σημαίνει πολλά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος έμεινε τόση ώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό» σχολίασαν συνεργάτες των δυο πλευρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και βγαίνοντας ο πρωθυπουργός από αυτήν ήταν φανερά ευδιάθετος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, πάντως που ήταν στην πρώτη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και μίλησε και με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το σημαντικό τετ α τετ δήλωσε στο newsbomb:

«Δεν λέμε λόγια του αέρα. Πήγαμε πολύ καλά στην συνάντηση αυτή. Το κλίμα ήταν πιο θετικό από ποτέ. Έχουμε πλέον χειροπιαστό το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα και αυτό τα λέει όλα. Άλλωστε το πρώτο δείγμα για το πως θα πήγαινε η συνάντηση Πούτιν Τσίπρα το είχαμε από το πρωί μετά την υπογραφή για το μνημόνιο συνεργασίας που αφορά τον αγωγό».

Δεν πήγε καλά όμως μόνο ο Πρωθυπουργός σε αυτό το ραντεβού.

Η ομάδα των υπουργών του, που τον συνόδευαν έκαναν εξίσου πολύ σημαντικά ραντεβού με υπουργούς της Ρωσικής κυβέρνησης και τους επικεφαλής μεγάλων οργανισμών του Ρωσικού δημοσίου.

Ο Βλανιτμίρ Γιακούνιν ο ισχυρός Ρώσος και προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόεδρος του Ρωσικού οργανισμού σιδηροδρόμων αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την παρουσία της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής.

Δήλωσε αποκλειστικά μάλιστα στο newsbomb ότι η Ελλάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη στη Ρωσία. Την αγαπάμε και την θέλουμε δίπλα μας . Ήταν σίγουρο ότι οι συνομιλίες θα αποδώσουν και θα αποδώσουν και μελλοντικά.

Ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν θυμίζουμε απλά ότι είναι αυτός που πάντα επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα, στο κομμάτι των συγκοινωνιών και το δηλώνει επίσημα κάθε φορά με την πρώτη ευκαιρία.

Εκτός τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που κατάφερε το επιθυμητό για τον αγωγό, μάχη έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος που ήξερε να κινηθεί καλά στο γήπεδο των Ευρασιατικών συνεργασιών και των χωρών των Bricks προσπαθώντας να τοποθετήσει την Ελλάδα ως την χώρα κόμβο όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ως χώρα επεξεργασίας προϊόντων που θα φεύγουν για τη Νότια Ρωσία μέσω της Ελλάδας.

Η ελληνική ομάδα δούλεψε πολύ καλά τις επαφές της και αυτό είναι σίγουρο . Άνοιξε μεγάλες πόρτες στην Ρωσία και είναι βέβαιο, έκανε μια μεγάλη αρχή, ακόμη και αν κάποιοι θέλουν να την βομβαρδίσουν.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι συνεργασίες με χώρες και οργανισμούς εκτός Ευρώπης πρέπει να πυρποληθούν. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ καμία ουσιαστική επαφή επίσημα με την Ρωσία λόγω των γνωστών αγκυλώσεων που είχε.

Και αν οι ισορροπίες πρέπει να κρατηθούν που διπλωματικά αυτό πρέπει να γίνει τότε θα πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να μπορεί να διαπραγματεύεται ανά πάσα στιγμή την εξέλιξή της ως κράτος με δυνατότητες και οράματα.

Ζώντας από κοντά την Ελληνική κυβερνητική ομάδα στην προσπάθεια που έκανε με την Ρωσική πλευρά το λιγότερο που θα μπορούσα να πω είναι ότι το πάλεψαν με αξιοπρέπεια και με μεράκι αληθινό. Τα αποτελέσματα άλλωστε είναι μπροστά μας.

Σχετικές ειδήσεις