Παπαδημούλης: Στόχος μας είναι μια ενιαία συμφωνία

Newsbomb

«Ο στόχος μας δεν είναι μια προσωρινή συμφωνία μπάλωμα, αλλά μια ενιαία συμφωνία που ακόμη κι αν υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, οι όροι της, τα προαπαιτούμενά της, οι προϋποθέσεις της θα είναι σαφείς και συμφωνημένοι από τώρα» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει. Αισιοδοξώ ότι μπορεί και πρέπει να κλειδώσει σήμερα και αυτή την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει την ύστατη μάχη νομίζω ότι τα κλειδιά είναι: Απόλυτη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητική σταθερότητα και ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, για να διασφαλιστεί πέρα από τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, χρειάζεται να εξασφαλιστεί μια σαφής, διπλή δέσμευση εκ μέρους των εταίρων:

Πρώτον, μια δέσμευση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Ακόμη κι αν αυτή η δέσμευση υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο πρέπει να υπάρχει σαφώς καταγεγραμμένη από τώρα.

Δεύτερον, ένα αναπτυξιακό πακέτο που να αξιοποιεί εμπροσθοβαρώς διαθέσιμους αλλά και νέους κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να μπορέσει το επόμενο διάστημα με ασφάλεια, με σταθερότητα, η ελληνική οικονομία να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία γιατί η μείωση της ανεργίας είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης...

Tις τελευταίες ώρες ορισμένες δυνάμεις υπερσυντηρητικές σε συγχορδία με εγχώριες δυνάμεις της διαπλοκής επιχειρούν την υπονόμευση της συμφωνίας πάνω στη βάση της ελληνικής πρότασης, όπου αυτή αποτυπώθηκε με τις ανακοινώσεις της Δευτέρας. Δεν θα τους περάσει. Επειδή, όμως, συμβαίνει αυτό, νομίζω ότι η ευθύνη όσων στηρίζουν κυβέρνηση Τσίπρα αυτή την ώρα γίνεται ακόμη πιο μεγάλη. Η συνοχή, η συσπείρωση, η αλληλεγγύη, η σοβαρότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ακυρωθούν και να ενταφιαστούν οριστικά οι ευσεβείς πόθοι ορισμένων για σύντομη αριστερή παρένθεση της κυβέρνησης Τσίπρα η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: «Κατά τη γνώμη μου είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής ευθύνης. Είναι θέμα ευθύνης να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα, να περάσουμε τον κάβο για να μπορέσουμε βήμα-βήμα, ώστε με κάποιες υποχωρήσεις προσωρινές με κάποιους ελιγμούς να υλοποιήσουμε στους σαράντα τρεις μήνες που απομένουν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή την αίσθηση ιστορικής ευθύνης την έχουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από διαφορές εκτιμήσεων».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει: «Μας κατηγορούν με καταστροφολογικά επιχειρήματα για υφεσιακά μέτρα και άλλα δεινά. Απαντώ: Αυτοί που μας κατηγορούν επί πέντε χρόνια προκάλεσαν μια ύφεση 25%, τριπλασίασαν την ανεργία, μείωσαν μισθούς και συντάξεις πάνω από 30%, κατέστρεψαν το κοινωνικό κράτος, αύξησαν καταστροφικά τις ανισότητες και την ίδια ώρα μέσα σ΄αυτά τα πέντε χρόνια, αθροιστικά, πήραν μέτρα πάνω από 50 δισ. στη διάρκεια των προϋπολογισμών».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης, ο Δημ.Παπαδημούλης επισημαίνει: «Όσοι νομίζουν ότι μπορεί να παίξουν στο σενάριο "καλός Τσίπρας" "κακός ΣΥΡΙΖΑ", όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να μετατρέψουν τον Αλέξη Τσίπρα σε έναν πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου, κάνουν λάθος».

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved