ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Δεν επιθυμούμε Grexit

Λαγκάρντ: Δεν επιθυμούμε Grexit

Τη βούληση να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εκφράζει η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Δεν θέλουμε Grexit», διαμηνύει η Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνωρίζει πως δεν μπορεί ένα πρόγραμμα, όπως το ελληνικό να στηρίζεται μόνο σε αυξήσεις φόρων, ενώ τονίζει πως το Ταμείο δεν επιδιώκει να «τινάξει στον αέρα» την Ευρωζώνη.

Η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει πως η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη πως πρέπει να κάνει βήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Η ίδια δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις που να μην είναι «πρόσκαιρες και βιαστικές».

Απέρριψε χαρακτηρισμούς όπως «απάνθρωπο» για το ΔΝΤ και τόνισε ότι εάν το Ταμείο έχει καταφέρει να αποτρέψει οικονομικές κρίσεις εδώ και 70 χρόνια, αυτό συμβαίνει γιατί βασίζεται σε κανόνες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πηγαίνει να χτυπήσει τοίχο και με μεγάλη ταχύτητα: δήλωσε ότι το 16% του ΑΕΠ δίνεται για την πληρωμή των συντάξεων και ότι το 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. «Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Οι ελληνικές Αρχές το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, ο πρωθυπουργός μου το είπε προσωπικά. Αλλά επιμένω σε ένα κρίσιμο σημείο: δεν είναι ζήτημα του ΔΝΤ να αγγίξει τις χαμηλές συντάξεις, αυτές θα πρέπει να προστατεύονται. Δεν μπορούν να κοπούν. Αυτό είναι προφανές».

Σχετικές ειδήσεις