ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα σε περίπτωση ρήξης!

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα σε περίπτωση ρήξης!

Βαρύ, πολύ βαρύ ήταν το κλίμα που έρχονταν απ’ τις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι.

Στις συναντήσεις, όπως τόνιζε στο Newsbomb.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού, απλώς «επιβεβαιώθηκαν τα αδιέξοδα και οι διαφωνίες, δεν προέκυψε κάτι καινούργιο».

Και, όπως μας υπογράμμισε, ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει πίσω, στις νέες ιταμές αξιώσεις, κυρίως του ΔΝΤ, που όμως αβαντάρονταν και απ’ τους άλλους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συναινέσει σε συμφωνία που να μην περιέχει κάποια αναφορά στη ρύθμιση του χρέους.

Οι διαφορές παρέμεναν τεράστιες και δεν ήταν ορατή κάποια έξοδος απ’ αυτό το τούνελ. Αυτό επισημάνθηκε και στην άτυπη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη συνάντηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών (Τσίπρας, Βαρουφάκης, Καμμένος, Παππάς, Τσακαλώτος).

Εκτιμήθηκε μάλιστα, πως το αδιέξοδο έχει ως αφετηρία την προκλητική πρόθεση ορισμένων εκ των εταίρων να ταπεινώσουν, να ακυρώσουν και – εν τέλει - να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα, πρόθεση που αβαντάρεται και απ’ το «ελληνικό» λόμπι που δρα στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, όπως αποκλειστικά αποκάλυψε το Newsbomb.gr πριν από λίγες ώρες.

Όπως υπογραμμίστηκε στην προαναφερθείσα κυβερνητική σύσκεψη, αν η προκλητικότατη αδιαλλαξία των εταίρων οδηγήσει τις εξελίξεις σε ρήξη, η κυβέρνηση θα σηκώσει το γάντι.

Πάντως αποκλείεται να ταπεινωθεί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, των σαμαροβενιζέλων.

Δεν πρόκειται να συναινέσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία, ανθρωπιστική κρίση, εθνική αναξιοπρέπεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα μετά την ενδεχόμενη (και απευκταία) ρήξη.

Αυτά θα είναι:

1. Διάγγελμα στον ελληνικό λαό, μέσω του οποίου θα εξηγεί, γιατί δεν αποδέχεται μια ολέθρια πρόταση κόντρα στη λαϊκή εντολή και πως δεν προδίδει το λαό.

2. Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, τους οποίους θα καλέσει να πάρουν σαφή θέση για την αποδοχή ή όχι μιας ιταμής πρότασης.

3. Ενημέρωση της Βουλής.

4. Προσφυγή στο λαό, με δημοψήφισμα με το οποίο θα καλείται να αποφασίσει επί της αποδοχής ή μη της πρότασης, με αρνητική εισήγηση απ’ τη μεριά της κυβέρνησης.