ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν η Αθήνα αρνηθεί την πρόταση των πιστωτών»

«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν η Αθήνα αρνηθεί την πρόταση των πιστωτών»

Δραματικό είναι το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες με τον διεθνή Τύπο να προβλέπει αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα σε περίπτωση που δεν βρεθεί «κοινή γλώσσα» μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Τα «παπαγαλάκια» των Βρυξελλών και του Βερολίνου, επιδίδονται σε έναν σκληρό και κυρίως απαράδεκτο πόλεμο κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα, τρομοκρατώντας τον ελληνικό λαό σε κάθε δημοσίευμα.

Τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Ορισμένοι μιλούν για λύση – «σωτηρία» της χώρας αλλά με φτωχοποίηση των πολιτών και άλλοι ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε αυτή την τακτική και το πρακτορείο MNI, το οποίο επισημαίνει σε δημοσίευμά του πως οι πιστωτές εξετάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στη σκληρή και αδιάλλακτη στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και συγχρόνως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και επιδιώκει την συμφωνία, όχι όμως με όποιο κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι οι δανειστές αρνούνται να δώσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό μία ρητή δέσμευση για διευθέτηση του δημοσίου χρέους κι αντί αυτού επαναφέρουν το κείμενο του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 με κάποιες τροποποιήσεις θεωρητικά προς το καλύτερο.

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για έκτακτη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το απόγευμα, ενώ το προγραμματισμένο Euroworking Group δεν θα γίνει.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μετά τις χωρίς αποτέλεσμα επαφές στη βελγική πρωτεύουσα.

Σχετικές ειδήσεις