ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: Η ελληνική κρίση θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως συμφωνίας

WSJ: Η ελληνική κρίση θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως συμφωνίας

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της ετοιμάζονται για άλλη μία σύγκρουση επί της μείωσης του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν καταφέρουν να συμφωνήσουν για τους όρους της νέας χρηματοδότησης τις ερχόμενες ημέρες», αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται πως «μία νέα ανάλυση για το ελληνικό χρέος – βασισμένη σε έγγραφα που είχαν κατατεθεί στην Bundestag εν όψει του κρίσιμου Eurogroup του Σαββάτου (27/6) – καταδεικνύει πως η κρίση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή των χρεών από την ελληνική κυβέρνηση».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, η έκθεση συντάχθηκε από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπογραμμίζει τις σημαντικές αποκλίσεις ακόμη και μεταξύ των θεσμών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα είναι υψηλότερο του βασικού σεναρίου κατά 18% , καθιστώντας δυσκολότερη την αποπληρωμή του - Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, προέβλεπε ότι το ελληνικό χρέος έως το 2022 θα πρέπει να κυμαίνεται στο 110% του ΑΕΠ, ώστε να αποτιμηθεί ως βιώσιμο.

Βάσει των εκτιμήσεων του Ταμείου, η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων και νέα μείωση των επιτοκίων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις