ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κυβερνητικό συμβούλιο μετατράπηκε σε... υπουργικό

Το κυβερνητικό συμβούλιο μετατράπηκε σε... υπουργικό

Κρίσιμες αλλά και ιστορικές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός, αφού επέστρεψε στην Αθήνα μετέβη κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε σειρά επαφών με κορυφαίους υπουργούς, από τις 20:30.

Ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως απόψε την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup.

Μία ώρα ωστόσο πριν από τα μεσάνυχτα, η σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου μετατράπηκε σε υπουργικό συμβούλιο.

Λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν, έτσι, να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά.

Προσερχόμενος μάλιστα στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα απέρριψε την πρόταση των θεσμών για βαθιά υφεσιακά μέτρα ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Πέμπτης 25 Ιουνίου, στον υπουργό Οικονομικών, ζητούσε να νομοθετηθούν άμεσα βαθιά υφεσιακά μέτρα, τα οποία θα πλήξουν και τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας, ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ, την οποία, ωστόσο, η κυβέρνηση κρίνει παντελώς ανεπαρκή. «Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις