ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός Τύπος: Η απειρία του Τσίπρα και η αποτυχία της Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Η απειρία του Τσίπρα και η αποτυχία της Μέρκελ

Έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος επιρρίπτει η Frankfurter Rundschau στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας παράλληλα ότι απέτυχε η πολιτική που ασκεί η Α. Μέρκελ στο πεδίο της ευρωκρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Όπως υπογραμμίζει σε σχόλιό της η γερμανική Frankfurter Rundschau: «Μισό χρόνο μετά την αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα πρέπει να διαπιστώσει κανείς, δυστυχώς, ότι από την ελληνική αυτή κυβέρνηση δεν λείπει μόνον η εμπειρία. Της λείπει και το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Ουδεμία στιγμή θέλησε να επιλύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά πάντα εναντίον τους. Επένδυσε στον εκβιασμό και την αντιπαράθεση. Και αυτό μολονότι οι πιστωτές προχώρησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως στο θέμα του πλεονάσματος.

Ο Τσίπρας φέρει λοιπόν την ευθύνη για την κλιμάκωση. Την ίδια ώρα όμως απέτυχε και η πολιτική της Άγκελα Μέρκελ στο πεδίο διάσωσης του ευρώ. Η προσπάθειά της να επιφέρει αποκλιμάκωση της κρίσης με ένα μείγμα πίεσης για περικοπές και ανταλλαγμάτων για τις χώρες που παραστράτησαν, αποδυνάμωσαν την νομισματική ένωση και δυστυχώς δεν την σταθεροποίησαν».

Ας βοηθήσουμε τον Α. Τσίπρα

«Ακόμη δεν είναι αργά», εκτιμά η Berliner Zeitung. «Και όπως πάντα σε περιπτώσεις συγκρούσεων, πρέπει να υποχωρεί ο πιο έξυπνος.

Δηλαδή η Ευρώπη. Θα ήταν συνετό να κατατεθεί πριν το δημοψήφισμα μια πρόταση στους Έλληνες την οποία δεν θα μπορούν να απορρίψουν οι πολίτες. Ένα μορατόριουμ για το χρέος, για παράδειγμα, που θα συνοδεύεται φυσικά από όρους. Όποιος ζητά από την Ελλάδα να αναλάβει ευθύνες, θα πρέπει να της δώσει ευχέρεια κινήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του στο γκρεμό, ας τον βοηθήσουμε να βρει το δρόμο της επιστροφής. Ίσως διδαχθεί από την ανούσια κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, όταν οι Έλληνες του καταδείξουν τις επόμενες μέρες τις συνέπειες ενός Grexit στα ΑΤΜ».

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε παράταση του ELA για 48 ώρες, χωρίς αύξηση του ορίου ρευστότητας, η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Με την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα η ΕΚΤ κινδυνεύει για άλλη μια φορά να παραβιάσει κόκκινες γραμμές. Βάσει καταστατικού επιτρέπεται να βοηθά τις ελληνικές τράπεζες, μόνον εάν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές όμως δεν υφίστανται. Στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ συνέβαλε στο να επικρατεί στην Αθήνα ένα αίσθημα ασφάλειας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τώρα την παροχή έκτακτης ρευστότητας. Την ευθύνη γι΄ αυτό φέρουν οι Τρίπρας, Βαρουφάκης και ΣΙΑ».

Σχετικές ειδήσεις