ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015: Μετά τη σταυροφορία για το «Ναι» ο Μπουτάρης στέλνει επιστολή στον Α. Τσίπρα

Δημοψήφισμα 2015: Μετά τη σταυροφορία για το «Ναι» ο Μπουτάρης στέλνει επιστολή στον Α. Τσίπρα

Μετά τη... σταυροφορία υπέρ του «ναι», οδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με επιστολή που απέστειλε απόψε στον Αλέξη Τσίπρα και κοινοποίησε στους πολιτικούς αρχηγούς θέτει το θέμα της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους.

Το κείμενο της επιστολής του κ. Μπουτάρη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αγαπητέ Αλέξη,

Το δημοψήφισμα είναι ήδη πίσω μας και η δημοκρατική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά. Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε. Οι Έλληνες απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι ένας βαθιά δημοκρατικός λαός. Ο κόσμος έστειλε το μήνυμά του.

Από όλη αυτή τη διαδικασία του δημοψηφίσματος προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι κατά των απάνθρωπων και αποδεδειγμένα πια λανθασμένων πολιτικών λιτότητας. Πολιτικών που οι ίδιοι οι εταίροι μας παραδέχτηκαν ότι ήταν αποτυχημένες. Τα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βιώνουμε καθημερινά. Προκύπτει, επίσης, ότι ο κόσμος αγωνιά για τη συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Εξ άλλου αυτό ήταν και μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις σας, να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ και να παλέψουμε για μια βιώσιμη συμφωνία.

Αυτό που τώρα προέχει είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους εταίρους μας. Μια βιώσιμη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Μιλάμε για τους συμπολίτες μας που είδαν τις συνθήκες ζωής τους να έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, χρειαζόμαστε γρήγορα μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινή ζωή. Σ' αυτήν την ταραγμένη γειτονιά του κόσμου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να αποτελούμε μέλος της πιο εύρωστης ομάδας χωρών στην υφήλιο.

Συμφωνώ μαζί σας πως τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη βαδίζει σε λάθος δρόμο. Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της, με θεσμούς και διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ευμάρεια. Έχει καταντήσει η Ευρώπη του Eurogroup. Όμως πρέπει να κάνουμε τα πάντα όλοι μαζί, ώστε αυτή η Ευρώπη να ξαναρχίσει να παίρνει σοβαρά υπ' όψιν της τις ανάγκες των λαών της.

Σας παρακινώ, λοιπόν, να συνεχίσετε από τη θεσμική θέση σας το δύσκολο έργο σας, όπως οφείλετε και νομιμοποιείστε να πράξετε ως νόμιμα εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτή τη φορά, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών που σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες, αφού βεβαίως κληθούν από εσάς, είναι απολύτως αναγκαίο να σταθεί στο πλευρό σας και να στηρίξει έμπρακτα αυτήν τη δύσκολη προσπάθειά σας, αφήνοντας κατά μέρος τα κυρίαρχα πολιτικά τερτίπια και τις μικροφιλόδοξες τακτικές. Αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να συμβάλλουν θετικά προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της αξιοπρεπούς ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αφήνοντας κατά μέρος τα όποια Grexit.

Ελπίζω, λοιπόν, ότι θα έχετε τη στήριξη όλων των πολιτικών αρχηγών των δημοκρατικών κομμάτων και, σε πνεύμα ομοψυχίας και εθνικής ενότητας, θα υπογράψετε μια συμφωνία που θα σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού. Μια συμφωνία βιώσιμη, που θα μας επιτρέψει να ανασυγκροτήσουμε την παραγωγική μας βάση και να ζήσουμε αξιοπρεπώς ως ισότιμοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια πρωτοβουλία ενότητας που θα επαναφέρει την αξιοπιστία της χώρας μας που τόσο έχει τραυματιστεί από τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των τελευταίων πέντε ετών.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Για το καλό της χώρας μας και των συμπατριωτών μας».

Σχετικές ειδήσεις