ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος – Σουλτς: Η κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα ουσιώδεις προτάσεις

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος – Σουλτς: Η κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα ουσιώδεις προτάσεις

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το λαό απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κινούμενος στη γνωστή γραμμή υποδείξεων.

Ο κ. Σουλτς τόνισε πως «αύριο ή το αργότερο την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης πρέπει να ληφθεί η απόφαση για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα» ενώ σημείωσε πως, μετά το σαρωτικό «όχι» του λαού, «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως η κατάσταση είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο δύσκολη».

O πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεμήνυσε στην κυβέρνηση πως «τις επόμενες ώρες πρέπει να καταβάλει προτάσεις ουσιώδεις και προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν όχι, τότε, θα αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

«Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ‘όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει λόγο ακόμη και για παροχή έκτακτου δανείου στην Ελλάδα στην περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε πως «πρέπει να βοηθήσουμε τους συνταξιούχους, τα παιδιά, όσους δεν πρέπει να πληρώσουν τη νύφη λόγω της δυσκολίας στην οποία τους έχει φέρει η ελληνική κυβέρνηση».

Σχετικές ειδήσεις