ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Βαρουφάκη – Το Twitter πήρε φωτιά: Το εξιλαστήριο θύμα και η κίνηση καλής θέλησης Τσίπρα

Παραίτηση Βαρουφάκη – Το Twitter πήρε φωτιά: Το εξιλαστήριο θύμα και η κίνηση καλής θέλησης Τσίπρα

Το Twitter πήρε φωτιά από τα πρώτα δευτερόλεπτα αφότου ο άνθρωπος που η Ευρώπη λάτρευε να μισεί ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ξένα Μέσα, αναλυτές, δημοσιογράφοι, πλήθος απλού κόσμου τουιτάρει, εμφανίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη ως τον αποδιοπομπαίο τράγο μιας κατάστασης αλλά και ως τον άνθρωπο που θυσιάστηκε από τον πρωθυπουργό σε μία κίνηση «καλής θέλησης» προς τους δανειστές.

Το tweet του Βαρουφάκη που γράφει «όχι πια υπουργός» έσπευσαν να μοιραστούν χιλιάδες άνθρωποι, στα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν την ανακοίνωση παραίτησής του.

Varoufakis

Ο απεσταλμένος του BBC στην Ελλάδα, Μαρκ Λόουεν περιγράφει με ακρίβεια την περίσταση: «Ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε. Οι υποστηρικτές του τον λάτρευαν, η Ευρωζώνη τον απεχθανόταν. Κίνηση καλής θέλησης από τον Τσίπρα για να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να βάλει τα θεμέλια μιας συμφωνίας; Ή απλώς (ο Βαρουφάκης) εγκαταλείπει ένα πλοίο που βουλιάζει;»

Lowen
Lowen 2

Ο δημοσιογράφος Hugo Dixon επισημαίνει, αφενός πως «η παραίτηση Βαρουφάκη κάνει την πιθανότητα συμφωνίας από εξαιρετικά απίθανη, εντελώς απίθανη» και αφετέρου πως «σημαίνει πως ο Βαρουφάκης ήθελε να κρατήσει αποστάσεις από την καταστροφή, αν δεν υπάρξει συμφωνία και να μη χρειαστεί να κόψει το χέρι του αν υπάρξει» - αναφερόμενος σε προ ημερών δήλωση του ίδιου του τέως υπουργού Οικονομικών που είχε τονίσει πως προτιμά να κόψει το χέρι του από το να υπογράψει μη βιώσιμη συμφωνία.

Dixon 1
dixon 2

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Ρόμπερτ Πέστον γράφει: «Ο Τσίπρας πρόσφερε την κεφαλή του Βαρουφάκη στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ως απόδειξη της επιθυμίας του για μία συμφωνία».

Peston

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ διερωτάται ποιος θα είναι ο διάδοχος του Βαρουφάκη. Ο όγδοος, ο ένατος υπουργός Οικονομικών που αλλάζει όσο καλύπτει την ελληνική κρίση;

Spiegel copy

Ο Πωλ Μέισον γράφει: «ο Βαρουφάκης παραιτείται. Μίλησα μαζί του χθες βράδυ και ένιωθε δικαιωμένος. Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα θα δημιουργήσει το ΣΥΡΙΖΑ 2.0».

Mason 2