ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα δημοψήφισμα 2015 - Κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Αποτελέσματα δημοψήφισμα 2015 - Κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη εσπευσμένα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές αφού τα τηλέφωνα έχουν... πάρει φωτιά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbomb.gr υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή της σύσκεψης εξαιτίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ολάντ και τον Γιούνκερ. Στο τηλέφωνο και ο πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο επικοινωνία με τον Μάριο Ντράγκι και Άνγκελα Μέρκελ.

Βήματα συναίνεσης. Προσπάθειες για να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα κοινό κείμενο - επιστολή εις το οποίο να διευκρινίζεται ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στο μέγαρο της ΠτΔ από τις 10 το πρωί, ενώ η σύσκεψη διακόπηκε λόγω των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας με ξένους ηγέτες.

Η σαρωτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής (05/07/2015) με ποσοστό 61,3%. δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας.

Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο για τη χώρας μας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα έχοντας στο «χέρι» του το ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό του, προκειμένου να φέρει συμφωνία με τους δανειστές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Από τη Νέα Δημοκρατία το «παρών» δίνουν ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.

Στο Συμβούλιο δεν συμμετείχε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ολιγόλεπτη διακοπή όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ αμέσως μετά συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είχε με τη σειρά του τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι όπου του εξέθεσε την άποψη ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η οικονομική ασφυξία.

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη εσπευσμένα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η παρουσία του Λαφαζάνη σχετίζεται με το αίτημα του Ρώσου Προέδρου να μιλήσει με τον Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία.

Περισσότερα για τις κρίσιμες τηλεφωνικές επικοινωνίες σε λίγο...

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους πολιτικούς αρχηγούς

Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χτεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη σύσκεψη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Προέδρικό Μέγαρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γίνονται προσπάθειες να συνταχθεί κείμενο επιστολής το οποίο θα υπογράφουν όλοι (πλην του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα) όπου θα διαβεβαιώνουν πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Όπως εκτιμάται ένα τέτοιο κείμενο-επιστολή θα είναι ισχυρό χαρτί στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα κατά το ταξίδι του στη Σύνοδο Κορυφής.

Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο.

Στη συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται από τους όρους της διεξαγωγής του και ότι «η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία».

Υπενθυμίζεται, ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση παραίτησης από υπουργός Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Γ. Βαρουφάκη.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πρόσθεσε δε, ότι μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015

Σχετικές ειδήσεις