ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Ακραίος εκβιασμός κατά της Ελλάδας: Ή υπογράφετε μνημόνιο ή Grexit

Σύνοδος Κορυφής - Ακραίος εκβιασμός κατά της Ελλάδας: Ή υπογράφετε μνημόνιο ή Grexit

Δραματικές εξελίξεις στη Σύνοδο - Οι μάσκες έπεσαν και οι δανειστές απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης - Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ απείλησαν ανοικτά την Ελλάδα ότι έχουν στα σκαριά σχέδιο GREXIT αν η Ελλάδα δεν υπογράψει τρίτο μνημόνιο και μάλιστα μακροπρόθεσμο - Ήδη προετοιμάζουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το δράμα και ο εκβιασμός μεταφέρονται σε νέα Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών - μελών αυτή τη φορά, με το σενάριο της εξόδου να είναι στο τραπέζι.

Η Μέρκελ πετάει το μπαλάκι του Grexit στα υπόλοιπα μέλη της Ευρώπης και παράλληλα θέτει εκβιαστικό τελεσίγραφο: Μέχρι την Παρασκευή το πρωί η Ελλάδα πρέπει να έχει καταθέσει προτάσεις.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γιούνκερ στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της Συνόδου διατύπωσαν πολλές φορές την δυσπιστία τους κατά της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα διευρυμένη Σύνοδος της Κυριακής γίνεται για να εξετάσει και το ενδεχόμενο Grexit σε περίπτωση που δεν υπογραφεί τρίτο μνημόνιο.

«Μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις για την επανάληψη ενός προγράμματος για την Ελλάδα, όλοι είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το ευρώ – Η νέα αίτηση στο ESM για δάνειο θα εξεταστεί – Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση το αργότερο την Πέμπτη», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, τονίζοντας πολλές φορές ότι πρέπει να υπογραφεί νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και ότι η ίδια δεν έχει πειστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Είναι, πλέον, προφανές ότι οι δανειστές και όχι εταίροι, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα πιο σκληρός ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα!

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα σκληρός λέγοντας πως δεν δέχεται να τον αποκαλούν στην Ελλάδα τρομοκράτη.

Παρά το χθεσινό τελεσίγραφο των δανειστών, οι οποίοι απαίτησαν οριστική συμφωνία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν σήμερα (08/07/2015) την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πλέον σαφής παραδοχή απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητάται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μια προρύθμιση που θα καλύψει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και το οποίο θα λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας, όσο και μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Σχετικές ειδήσεις