ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το μεταναστευτικό η συνάντηση Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για το μεταναστευτικό η συνάντηση Μπακογιάννη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για το μεταναστευτικό η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία η βουλευτής ενημέρωσεγια τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε.

«Η Ευρώπη φαίνεται να ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα ευρωπαϊκά και έχει ευθύνη όσον άφορα την φύλαξη τους». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η όποια τον επισκέφτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να τον ενημερώσει για το μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβούλιου της Ευρώπης, στην οποία είναι μέλος.

Η κ. Μπακογιάννη -αφού ανέφερε την ανησυχία της για τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά» και ότι «χάνουμε πάρα πολλούς πόρους από την Ευρώπη»-ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι ως Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβαν πρωτοβουλία, ώστε το Συμβούλιο «που έχει μεγάλη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τους προσφυγές και τους μετανάστες, να προσφέρει την τεχνογνωσία αυτή στην ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην χαθούν χρήματα, να μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές, διότι η κατάσταση στα νησιά είναι τόσο τραγική όσο δεν περιγράφεται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία της να τον ενημερώσει, ανέφερε: «πράγματι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική, πρωτοφανής, δεν το θυμάμαι ούτε τον καιρό που αντιμετωπίσαμε το ζήτημα στην κυβέρνηση Καραμανλή. Αντιμετωπίσαμε ένα άλλο θέμα. Αυτό το φαινόμενο, αυτή τη ροή παράνομων μεταναστών, αυτού του είδους τους μετανάστες, δεν τοχω ξαναδεί».

Ο κ. Παυλόπουλος, επισήμανε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει ώστε να συμπληρωθούν κενά και της ευρωπαϊκής πολιτικής» γιατί όπως τόνισε «η Ευρώπη κάποιες στιγμές φαίνεται να ξεχνά ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο του 2008 (στην διαμόρφωση του οποίου η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλη συμμέτοχη) το οποίο περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ευρώπης. Αυτό το Σύμφωνο περιγράφει όχι μόνον ότι αφορά την διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης αλλά τις υποχρεώσεις που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα, δηλαδή υποχρεώσεις πριν φθάσουν οι παράνομοι μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης».

Τόνισε, ακόμα, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος και ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία λέγοντας της χαρακτηριστικά: «..μπορείτε να δώσετε πολλά και προσβλέπω και εγώ προσωπικά αλλά και η ελληνική Πολιτεία στη δική σας προσωπική συμβολή».

Η κ. Μπακογιάννη, επίσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία κινητοποίησης των ελληνοαμερικανών για το ζήτημα: «Έγινε μια μεγάλη σύσκεψη χθες στον Λευκό Οίκο» είπε η πρώην υπουργός «όπου υπάρχει πλέον η βούληση να βοηθήσουν και εκείνοι με όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, βοήθεια, υλικά, ό,τι μπορούν».

Σχετικές ειδήσεις