ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο 3: Συμφωνία και κάλπες εξπρές!

Μνημόνιο 3: Συμφωνία και κάλπες εξπρές!

Σε αγώνα δρόμου με διπλό στόχο επιδίδεται η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο είναι καθοριστική για την επίτευξη της Συμφωνίας με τους δανειστές, ενώ αναμένεται ταυτόχρονα να ληφθούν αποφάσεις για να «στηθούν κάλπες» ενδεχομένως και το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις, η στρατηγική Τσίπρα και η αντιμετώπιση των διαφωνούντων - Προς την έξοδο η Αριστερή Πλατφόρμα

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται δεδομένες δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι η προκήρυξή τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας με τους δανειστές. Ταυτόχρονα τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι οι πρόωρες κάλπες είναι το «φάρμακο» και για την αντιμετώπιση της βέβαιης κατά πολλούς αποχώρησης της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καθώς στις 13 και στις 14 Αυγούστου θα συνεδριάσουν Euroworking group και Eurogroup αντιστοίχως. Αν οι εξελίξεις επαληθευτούν και υπογραφεί συμφωνία, η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή στις 16 ή στις 17 Αυγούστου! Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ώστε μετά την απαραίτητη συζήτηση να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να γίνει νόμος του κράτους στις 18 Αυγούστου. Το επόμενο βήμα θα είναι η εκταμίευση της πρώτης δόσης στις 19 Αυγούστου, ώστε την επομένη, που λήγει η σχετική διορία, να αποπληρωθεί το ομόλογο προς την ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός αυτός που ενθαρρύνεται από την Κομισιόν θέτει στο περιθώριο τα όποια πολιτικά προσκόμματα τίθενται κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας που δεν έχει βγάλει από το τραπέζι μια «συμφωνία γέφυρα».

Πορεία προς την έξοδο....

Στο εσωτερικό μέτωπο, στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην πλειοψηφία τόνιζαν μετά και την μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται από την Αριστερή Πλατφόρμα τις τελευταίες ημέρες ότι, «εάν και τις επόμενες ημέρες διαπιστωθεί οριστικά το ρήγμα η λύση δεν μπορεί να είναι οι εκλογές», προσθέτοντας «χωρίς τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και την καθιστούν σήμερα μειοψηφία στη Βουλή».

Η Αριστερή Πλατφόρμα παρά το γεγονός ότι επισήμως (δηλώσεις Στρατούλη, Λαφαζάνη) εμφανίζεται ενωτική, έχει ξεκινήσει σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων επιβεβαιώνοντας τον σχεδιασμό για ξεχωριστό πολιτικό φορέα και μάλιστα επιδιώκει τη διαμόρφωση «Μετώπου» σε συνεργασία και με άλλους πολιτικούς φορείς της Αριστεράς που αντιδρούν στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις