ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ευρωπαϊκό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών

Τσίπρας: Ευρωπαϊκό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών

Λίγο μετά τις 15:00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει έκτακτα κονδύλια από την Ε.Ε.»

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας, ενώ τόνισε ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δυσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επιτάχυνση διαδικασιών για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής, προκείμενου μέσω της αρχής να έχει η χώρα τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο για την ασφάλεια συνόρων όσο και για τ ην ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Αποφασίστηκε ακόμη η ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και προς τον ΟΗΕ και με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες, ειδικά με την Τουρκία.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχονται μέσα και έκτακτα κονδύλια.

Στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζητήσαμε να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις