«Κλειδώνει» η συμφωνία – Αυτές είναι οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρους

Newsroom Newsroom

«Κλειδώνει» η συμφωνία – Αυτές είναι οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία.

Τι κερδίζει και τι χάνει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό συμβούλιο όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να έρθουν τα μέτρα εντός της εβδομάδας στη Βουλή, να περάσουν από το Eurogroup και να δοθεί στις 20 Αυγούστου το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το Μega, τόσο η συμφωνία, όσο το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε μία ψηφοφορία μαζί και όχι ξεχωριστά.

Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές κάθονται ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, με σκοπό να βρεθεί λύση και για τα ακανθώδη ζητήματα αλλά και να αρχίσει να... καθαρογράφεται το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής, ξεκίνησε η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση χθες, Σάββατο (08/08/2015) το απόγευμα που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρους

Τα προαπαιτούμενα μέτρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στο σύνολο των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο στα φροντιστήρια, την επαναφορά του μοσχαρίσιου κρέατος στο 13% (και όχι στο 23% που μετατάχθηκε στα μέσα Ιουλίου), την αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων αλλά και την εξάλειψη –σε δύο φάσεις- της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης, αναμένεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» το πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» που θα συνοδέψουν το μνημόνιο.

Επώδυνο μέτρο που, με βάση τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, θα ενσωματωθεί στα προαπαιτούμενα, θα είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% και στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό σημαίνει σημαντική επιβάρυνση για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να είναι και αυτό στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα -σε πρώτη φάση αναμένεται μείωση της επιδότησης και σε δεύτερη φάση κατάργηση, όπως είναι άλλωστε και η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τέλος, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναμένεται να περάσουν οι ακόλουθες αλλαγές:

• Επιβολή αυξημένου επιτοκίου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (0% για οφειλές έως 5.000 ευρώ και 3% από αυτό το επίπεδο και πάνω)
• Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με βάση τα οποία θα αξιολογηθεί εκ νέου ο αριθμός των δόσεων για τους 850.000 φορολογούμενους που έχουν μπει στη ρύθμιση
• Υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ως προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved