ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Iskra - Μνημόνιο 3: Στήριξη Σόιμπλε και... συντάξεις πείνας

Iskra - Μνημόνιο 3: Στήριξη Σόιμπλε και... συντάξεις πείνας

Η στήριξη Σόιμπλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο 3 και η εγκύκλιος Χαϊκάλη που συνθλίβει την κατώτατη σύνταξη από τα 486 ευρώ στα 392,7 ευρώ είναι δυο σημεία μέσω των οποίων η Αριστερή Πλατφόρμα αποδομεί τη μνημονιακή μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πρώτο άρθρο της η ιστοσελίδα iskra.gr καυτηριάζει και στηλιτεύει την εμπιστοσύνη που φαίνεται να δείχνει ο Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έχουμε επισημάνει και εμείς από το Newsbomb.gr δεν αποτελεί και ιδιαίτερη τιμή για έναν «αριστερό» πρωθυπουργό να δέχεται τα συγχαρητήρια του συστήματος εξουσίας ή ακόμα και των εκπροσώπων της διαπλοκής.

Για την ιστορία και μόνο θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες και μετά την ψήφιση της συμφωνίας, οι «εργολάβοι της ενημέρωσης» και οι καναλάρχες που μέχρι χθες έβριζαν χυδαία τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα τον εκθειάζουν από τα πρωτοσέλιδά τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στα προηγούμενα Eurogroup φώναζε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα πατήσει τον Τσίπρα σαν... σκουλήκι και τώρα του δίνει εύσημα για το μνημόνιο.

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΩΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ «ΚΑΛΟΥ ΜΑΘΗΤΗ» ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ «ΑΡΙΣΤΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ 23 ΔΙΣ «ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ «ΤΣΕΠΕΣ» ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ» γράφει η iskra και προσθέτει : «Ο Β. Σόϊμπλε σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο (15/8) στην Deutsche- Welle, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα του Eurogroup, το οποίο ενέκρινε την πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα, μετά από τροποποιήσεις που την κατέστησαν χειρότερη για τη χώρα μας, εξέφρασε για πρώτη φορά την εκτίμηση του για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόθεση του να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Β. Σόϊμπλε, στην ίδια συνέντευξη επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο Αλέξης Τσίπρας «προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλει αυτές τις προσπάθειες»(υπογραφή και εφαρμογή του 3ου μνημονίου!)».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη «η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, που καταπίνεται από τα μνημόνια, κάτι που θα αλλάξει ριζικά και βαθιά συντηρητικά τον προσανατολισμό της, ενώ θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με κυβερνητική πρωτοβουλία θα επιχειρηθεί να μετασχηματιστεί σε βάθος, ενάντια στην θέληση των μελών και των στελεχών του, σε μια συστημική πολιτική δύναμη που θα απολέσει τον παλιό ριζοσπαστισμό της και θα αρκείται να στηρίζει «κριτικά» ως απαραίτητο συμπλήρωμα το «αναγκαίο κακό» των μνημονιακών κατεδαφίσεων».

Την ίδια ώρα σε άλλο άρθρο της iskra.gr με τίτλο: «ΑΙΣΧΟΣ! ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗ: ΣΤΑ 392,7 ΑΝΤΙ ΤΩΝ 486 ΕΥΡΩ H ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ» ασκείται σκληρή κριτική, αφού για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αρνείται να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων και προτιμά να αφαιμάξει τα συνήθη φορολογικά υποζύγια από το να τσακίσει τη διαπλοκή και τους φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με την iskra «...με αυτή την εγκύκλιο, όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).

Με βάση τα παραπάνω αυτή η εγκύκλιος φέρνει μειώσεις στις νέες συντάξεις (-93,3 ευρώ ή - 19,20% στις κατώτατες και μικρότερες, ανάλογα βέβαια και με το ύψος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, στις υπόλοιπες). Η εγκύκλιος ενεργοποιεί τους Νόμους 3863/10 και 3865/2010, σύμφωνα με την οποία από 1-1-2015 η κατώτατη σύνταξη δεν θα υπολείπεται όχι των 486 ευρώ μηνιαία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά των 15 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 26,10 Χ15=293 ευρώ.
Αναμένεται άμεσα σε εφαρμογή του νέου μνημονίου και νέα εγκύκλιος του Παύλου Χαϊκάλη για την περαιτέρω μείωση της κατώτερης σύνταξης. Συγκεκριμένα στη νέα αυτή εγκύκλιο θα προβλέπεται η παροχή των κατώτατων ορίων σύνταξης και του Ε.Κ.Α.Σ. μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις από τα 486 ευρώ μηνιαία σε 338 ευρώ, έως και 41%, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων από το ΙΚΑ και το δημόσιο με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων (4.500 ένσημα), δηλαδή στις κατώτατες συντάξεις και μείωση 66% στις συντάξεις του ΟΓΑ δηλαδή μηνιαία σύνταξη από 360 σε 120 ευρώ για 160.000 παλαιούς συνταξιούχους του.

Επίσης η προβλεπόμενη στο νέο μνημόνιο σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. μέχρι το 2019 και ειδικά η άμεση κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά μεγαλύτερα εισοδήματα συνεπάγεται επιπλέον μείωση συντάξεων 193 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαία, θα οδηγήσει στην περεταίρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση όλων των δικαιούχων των παραπάνω παροχών κατώτερης σύνταξης, αφού αυτές είναι τα βασικά οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους της φτώχειας των χαμηλοσυνταξιούχων και των ηλικιωμένων στην Ελλάδα».

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να συντρίψει όχι μόνο το δικό του πολιτικό προφίλ, αλλά και τη φυσιογνωμία της Αριστεράς αφού καλείται να πάρει και να υπηρετήσει μέτρα που δεν τόλμησε να εφαρμόσει ούτε η χειρότερη δεξιά κυβέρνηση, αυτή του Αντώνη Σαμαρά.

Σχετικές ειδήσεις