ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για συνεργασία με ΝΔ: Βαγγέλη δεν... σφάξανε! (video)

Τσίπρας για συνεργασία με ΝΔ: Βαγγέλη δεν... σφάξανε! (video)

Κάθε… ελπίδα της Νέας Δημοκρατίας για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κονιορτοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας με ένα σαφές «Βαγγέλη δεν... σφάξανε», κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του ομιλίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής - «Μόνοι μας και όλοι τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,δίνοντας το σύνθημα για τη «μεγάλη αντεπίθεση της νίκης».

Έχοντας στόχο να «ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κερδίσουμε το αύριο», ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «νίκη στο δημοψήφισμα», αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές για «συντρόφους που επέλεξαν το δρόμο της φυγής αντί αυτόν της μάχης».

Μιλώντας από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Μετρό του Αιγάλεω, μια περιοχή της Β' περιφέρειας Αθηνών, όπου κατά τις τελευταίες δύο εκλογικές διαδικασίες τού χάρισε την πρωτιά με ευρεία διάφορα από τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αρχικά από τους πολίτες ισχυρή εντολή για να βγάλει την Ελλάδα από το χαντάκι που την έριξαν τα κόμματα του χθες.

Αφού υποστήριξε μάλιστα πως όλο το σύστημα ήταν απέναντί μας στο δημοψήφισμα, ωστόσο «νικήσαμε», συμπλήρωσε πως «παλέψαμε, δεν δειλιάσαμε, επιμείναμε να ματώνουμε για τα συμφέροντα του λαού μας και δώσαμε μάχη απέναντι στο φθαρμένο σύστημα».

«Μόνοι μας και όλοι τους και όπως τους νικήσαμε στις 4 Ιουλίου στο δημοψήφισμα, έτσι θα τους νικήσουμε και τώρα», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και κατά της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως επιστρατεύει γύρω της το πιο παλιό από το παλιό, κατηγορώντας παράλληλα τη Συγγρού πως θέλει να επιστρέψει στην εξουσία ακόμα και από το παράθυρο.

Ολομέτωπη σκληρή επίθεση σε Μεϊμαράκη

«Αν ρωτούσατε κάποιον πώς θα ήταν ο παλαιοκομματισμός αν ήταν σε ένα πρόσωπο; Θα σας απαντούσε ότι είναι το πρόσωπο του κ. Μειμαράκη του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ που συσπειρώνει ότι πιο παλαιοκομματικό και αντιδραστικό υπάρχει στον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, συνδέοντας το χθες και τη διαπλοκή με τη ΝΔ: «Το χθες ανασυγκροτήθηκε, δεν παραδίδει τα όπλα και αντεπιτίθεται, τα βαποράκια των δανειστών με κύριο εκπρόσωπο τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη. Της Ρηγίλλης τα παιδιά δίνουν τα ρέστα τους για να τελειώσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναφέρουν το χαμόγελο, όχι στα χείλη των πολιτών, αλλά στα χείλη των δανειστών και της διαπλοκής».

«Ζητούν δήθεν συνεννόηση και συναίνεση, αλλά όλοι ξέρουν γιατί επιδιώκουν τη συνεννόηση αυτή: Για να μπορούν οι δανειστές να αποφεύγουν τη διαπραγμάτευση για το χρέος, για να μπορούν τα ιδιωτικά κανάλια να λειτουργούν όπως μέχρι σήμερα, για να μπορούν οι χρυσωρύχοι να καταστρέφουν ανεξέλεγκτα τα δάση της Χαλκιδικής, για να μπορούν οι μεγαλοεργολάβοι να λυμαίνονται το δημόσιο συμφέρον, για να αυξάνονται τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος των μισθών και της αξιοπρεπούς εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να εκφράσει τη βεβαιότητά του:

«Ο λαός, θα δώσει ισχυρή εντολή σε εμάς για να συνεχίσουμε τη μάχη και να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση με το λαό μας όρθιο. Τα διλήμματα είναι σκληρά και δεν σηκώνουν αυταπάτες».

Υπεραμύνθηκε, δε, της διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνησή του με τους δανειστές, τονίζοντας: «Ο αγώνας μας δεν ήταν μάταιος, η Ευρώπη της λιτότητας γνώρισε την πρώτη μεγάλη της ήττα. Η Ευρώπη έχει υποστεί ρήγμα, που φέρει την ελληνική υπογραφή. Το αποτέλεσμα αντανακλά το δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων, δεν αντανακλά όμως την παράδοση και την υποταγή, είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουμε για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του ελληνικού λαού. Σημασία έχει ακόμα και όταν πέσεις να μπορείς να σηκωθείς και να συνεχίσεις να παλεύεις».

Αλλά και υπερασπίστηκε τη συμφωνία, συμπληρώνοντας πως παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα: «Εξασφαλίζει σταθερότητα στην οικονομία για τρία χρόνια, βάζει το ζήτημα του χρέους για το οποίο οι προηγούμενοι έλεγαν ότι είναι βιώσιμο, τελειώνει οριστικά την πιθανότητα του grexit, εξασφαλίζει σημαντικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτρέπει τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και βάζει τέλος στις απολύσεις στο δημόσιο».

tsipras copy

Όσον αφορά στη Λαϊκή Ενότητα και την αριστερή κριτική που δέχεται, σημείωσε: «Είμαι ο τελευταίος που θα κρύψω την αλήθεια ότι στη συμφωνία υπάρχουν δύσκολα σημεία που επέβαλαν οι δανειστές. Αν όμως δεν ματώναμε έξι μήνες, δεν ξέρω πού θα βρισκόταν τώρα η πατρίδα, ενώ αφού ανέφερε πως μισθοί, συντάξεις και αποταμιεύσεις θα εξαφανίζονταν, την ίδια ώρα που άλλοι είχαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αναρωτήθηκε: «Που θα βρίσκονταν όλοι εκείνοι που εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες τους και που θα βρίσκονταν οι σαράντα χρόνια κλέφτες που θα αγόραζαν μπιρ παρά τον τόπο; Πού θα βρίσκονταν οι μισθοί, τα δικαιώματα και πού θα βρίσκονταν οι μαυραγορίτες και τα όρνεα, αν δεν βρίσκαμε τη δύναμη να βάλλουμε την ευθύνη της πράξης πάνω από το βόλεμα».

Δίνοντας μάλιστα περισσότερο προσωπικό τόνο, έκανε λόγο για «άγρυπνες νύχτες, συγκρούσεις, απειλές, προσβολές, το μεγάλο και ηρωικό "όχι" που δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Για όλους του συνεργάτες μας, όσους έφυγαν και όσους έμειναν, αισθάνομαι υπερήφανος. Είμαστε υπερήφανοι για το βάρος της ευθύνης, για το συμβιβασμό που δεχθήκαμε ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις», στρέφοντας ακολούθως τα πυρά του και εναντίον της Λαϊκής Ενότητας και των 30 βουλευτών που αποχώρησαν για να κάνουν όπως είπε χαρακτηριστικά την Αριστερά σύντομη παρένθεση.

«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», κατέστησε επίσης σαφές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «στις 20 του Σεπτέμβρη ξεμπερδεύουμε με το παλιό και κερδίζουμε το αύριο».

«Δεν θα μας λυγίσουν και δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν πράξη τα σχέδια τους για αριστερή παρένθεση. Δεν θα μας λυγίσουν γιατί μπροστά μας έχουμε νέους αγώνες, νέες προκλήσεις νέες μάχες», συνέχισε.

tsipras

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας, τόνισε: «Θα ξεκολλήσουμε την πατρίδα από τη λάσπη, μπροστά μας είναι η ελπίδα. Δεν θα αφήσουμε το παλιό κατεστημένο που έδιωξε ο λαός τον Γενάρη να επιστρέψει τώρα από το παράθυρο. Στις 20 Σεπτέμβρη ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από το βαθύ χαντάκι που την έριξαν οι πολιτικοί και τα κόμματα του χτες.

Ζητάμε καθαρή και ισχυρή εντολή να ξεμπερδέψουμε με το χτες, να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία για να κερδίσουμε το αύριο.

Απαντώντας, τέλος, στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που, όπως είπε, προσπαθεί να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος: «Ε λοιπόν δεν σφάξανε», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση κουρελού, σε συγκυβέρνηση ζόμπι, δεν μπαίνει». «Ας βρουν κάποιον άλλον να βάλουν», κατέληξε με νόημα.

Το «παρών» στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσαν μεταξύ άλλων: η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, αλλά και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

Σχετικές ειδήσεις