ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό - Προκόπης Παυλόπουλος: Θα τους μαζέψω όλους σ’ ένα τραπέζι μετά τις εκλογές

Αποκλειστικό - Προκόπης Παυλόπουλος: Θα τους μαζέψω όλους σ’ ένα τραπέζι μετά τις εκλογές

Το σκληρό ντέρμπι των δημοσκοπήσεων και η αγωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου - Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr

Τι εκτιμά ο ΠτΔ για την επόμενη μέρα - «Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί» διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προσθέτει: «Δεν ήρθα εδώ για να ρεμβάζω στον κήπο»

Του Κώστα Τσιτούνα

Όσοι γνωρίζουν τον Προκόπη Παυλόπουλο ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει ρόλο διακοσμητικό... Γνωρίζουν επίσης ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στο κατάλληλο timing.

Εκλέχτηκε Πρόεδρος στην πιο κρίσιμη και πιο δύσκολη φάση για τον τόπο, όμως όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει «δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει ρόλο ρυθμιστικό και αυτό φαίνεται σε περιόδους κρίσης... Δεν ήρθα εδώ για να τηρώ ένα τυπικό πρωτόκολλο και να «ρεμβάζω» στον κήπο».

Ακόμα και τώρα που το προσφυγικό είναι ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα ο κ. Παυλόπουλος είναι καθημερινά σε ανοικτή γραμμή με όλους τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται την υπόθεση και δίνει κατευθύνσεις.

Η εμπειρία του είναι πολύτιμη, αφού διατέλεσε για αρκετά χρόνια σε κρίσιμα υπουργεία και διαχειρίστηκε καταστάσεις κρίσεων.

Την ίδια ακριβώς στάση κράτησε και κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων.

Οι πολύωρες επικοινωνίες που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της συμφωνίας και την αποτροπή του Grexit απέδωσαν καρπούς.

Οι τελευταίες 17 ώρες των διαπραγματεύσεων ήταν «πραγματική δοκιμασία» όπως εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες, ενώ δεν έκρυψε ότι: «Κάποια στιγμή φοβήθηκα πως θα μας έθεταν εκτός. Έφτασα στο σημείο να πω: Θεέ μου που πάμε; Δεν μπλόφαραν... είναι αλήθεια ότι φτάσαμε στο σημείο μηδέν».

Δεν έλειψαν μάλιστα οι στιγμές που φοβήθηκε περισσότερο τους «μέσα» από τους «έξω». Μιλώντας με στενούς συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της ψήφισης των προαπαιτούμενων είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να έχουμε πείσει τους δανειστές και να κινδυνεύουμε με ‘’ατύχημα’’ από τους δικούς μας;» εννοώντας κυρίως τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά.

«Το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο και ηπιότερο σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές περιόδους και τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιληφθεί ότι απαιτείται συνεννόηση για να πάει η χώρα μπροστά» λέει σε συνεργάτες του.

Όπως εκτιμά, στις επικείμενες εκλογές παρά το ότι φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει πολυδιάσπαση στον πολιτικό χάρτη, οι δυνάμεις που επιθυμούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα ξεπεράσουν το 70% του εκλογικού αποτελέσματος.

«Δεν ανησυχώ. Ο τόπος θα κυβερνηθεί. Στόχος μου είναι η μετά τις εκλογές συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό...» ξεκαθαρίζοντας πως αν χρειαστεί θα τους μαζέψει «όλους σε ένα τραπέζι προκειμένου να βρεθεί η πολυπόθητη εθνική συνεννόηση», κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν.

Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, δεν το διανοείται καν! Σε αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο.

Για τις «επιθέσεις» που δέχτηκε από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για τις παρεμβάσεις που έκανε με ξένους ηγέτες, ο Πρόεδρος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Ναι είναι αλήθεια, ότι ως ένα σημείο πήρα πάνω μου ένα μέρος των διαπραγματεύσεων κι αν δεν το έκανα, κανένας δεν θα μου συγχωρούσε μια αποτυχία της Ελλάδας».

Παρόλα αυτά δεν πτοήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Είναι σίγουρος ότι έκανε το καθήκον του και λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Όπως εκτιμούν κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές ο κ. Παυλόπουλος θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και την επομένη των εκλογών.

Αυτό το γνώριζε από την πρώτη μέρα που... πάτησε το πόδι του στο Μέγαρο Τσίλερ, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας βρεγμένος και χωρίς ομπρέλα...

Μια συνεργάτης του τον πλησίασε και του είπε: «Πρόεδρε είστε μούσκεμα, δεν έπρεπε να βγείτε έτσι στη βροχή...».

Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν αφοπλιστική και με ιδιαίτερο νόημα: «Σημασία δεν έχει πως μπαίνεις εδώ, αλλά πώς βγαίνεις όταν τελειώνει η θητεία σου...».

Σχετικές ειδήσεις