ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Αποκλειστικό: Ο Μεϊμαράκης ψάχνει για… πρωθυπουργό!

Εκλογές 2015 - Αποκλειστικό: Ο Μεϊμαράκης ψάχνει για… πρωθυπουργό!

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη μάχη ακόμη και για την πρώτη θέση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, στο παρασκήνιο φουντώνει η συζήτηση και οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα - Ποιες είναι οι σκέψεις του αρχηγού της ΝΔ για την επόμενη μέρα

Του Κωνσταντίνου Λαμπαδάριου

Το βασικό ζητούμενο είναι να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση και να μην αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες. Τα σενάρια είναι πολλά, τα ονόματα που ακούγονται ακόμη περισσότερα.

Το βασικότερο απ’ όλα είναι, όπως έχει ήδη καταγράψει το Newsbomb.gr [Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ] ότι οι δανειστές σε αγαστή σύμπνοια με τη Νέα Δημοκρατία και επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν και προωθούν τη λύση του μεγάλου συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ενδεχομένως Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) προκειμένου να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση που σε βάθος τουλάχιστον τριετίας θα εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και ψήφισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.

Ο βασικός μοχλός πίεσης για την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού είναι αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές και η συζήτηση για την ουσιαστική απόμείωση του χρέους με την μετακύλιση του σε βάθος χρόνου και ενδεχομένως με ακόμη μικρότερα επιτόκια.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αρνείται κατηγορηματικά στην προεκλογική του ρητορική το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. είτε ως πρώτο κόμμα, είτε πολύ περισσότερο ως δεύτερο κόμμα είναι σαφές ότι δεν θέμα δεν θα κλείσει παρά μόνον μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα υπάρχουν στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο κ. Γιάννης Δραγασάκης που αναμένεται να επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που δεν αποκλείουν καμία λύση στη λογική της σταθερής και μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι κινήσεις του Μεϊμαράκη

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως ο αρχηγός της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτιμά ότι δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης που θα προκύψει απ’ τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη ακόμα και στην περίπτωση που το κόμμα του είναι πρώτο!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης πιστεύει ότι ακόμα και στην περίπτωση αυτή (φυσικά αν η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα να είναι αυτός πρωθυπουργός) δεν υπάρχουν αντικειμενικές αλλά και υποκειμενικές προϋποθέσεις για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Η πρόταση στον Καραμανλή και η κατηγορηματική άρνηση

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις παρέδωσε τη διερευνητική εντολή που είχε λάβει μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα, μίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον οποίο εκμυστηρεύτηκε ότι «δεν μπορώ να είμαι πρωθυπουργός, πρόεδρε, ακόμα κι αν κερδίσω τις εκλογές, η κατάσταση είναι δραματική, χρειάζεται ένας πρωθυπουργός ευρύτερης αποδοχής».

Μάλιστα κατά τις πληροφορίες μας σε εκείνη τη συζήτηση βολιδοσκόπησε τον κ. Καραμανλή, αν θα ήθελε να είναι αυτός πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση, για να λάβει ωστόσο κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

Η λύση Αλέκου Παπαδόπουλου

Στο πολύ στενό επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη συζητούν διάφορα ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία κατόπιν πρότασής του.

Ένα απ’ αυτά είναι και το όνομα του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, υπουργού επί χρόνια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θερμού υποστηρικτή της προσαρμογής της Ελλάδας μέσω των μνημονίων, ο οποίος έχει επί χρόνια αποστασιοποιηθεί απ’ την ενεργό πολιτική και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης επιχειρηματικών κύκλων.

Σε περίπτωση που αυτή η λύση δεν μπορεί να προχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο, οι εναλλακτικές φτάνουν στα ονόματα τεχνοκρατών μεταξύ των οποίων του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και του διαδόχου του, σημερινού διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.

Και οι δύο έχουν την αποδοχή των δανειστών υπό την έννοια ότι η παρουσία τους στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να τους εγγυηθεί την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τις Εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015

Σχετικές ειδήσεις