ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Αποτρέψαμε κούρεμα καταθέσεων-Υπήρχε «σχέδιο Κύπρου»

Δραγασάκης: Αποτρέψαμε κούρεμα καταθέσεων-Υπήρχε «σχέδιο Κύπρου»

Το σχέδιο επανάληψης μιας «Κύπρου» στην περίπτωση της Ελλάδας, με κούρεμα καταθέσεων, αποκαλύπτει ο Γιάννης Δραγασάκης, πως είχε πέσει στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, χωρίς να διευκρινίζει από ποια πλευρά τέθηκε το θέμα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο euro2day.gr, ζητά «συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας πως η Κουμουνδούρου είναι «υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών μέσω προγραμματικών συγκλίσεων».

Προσθέτει δε, ότι πρέπει γρήγορα να περάσουμε σε απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, κάτι που όμως απαιτεί προετοιμασία, όπως διευκρινίζει. Για τον λόγο αυτό προτάσσει την ανάγκη να κερδίσει το κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή. “Ο στόχος αυτός δεν είναι κομματικός, αλλά μια ασπίδα απέναντι σε δυνάμεις που θα προτιμούσαν κυβερνήσεις 'ελεγχόμενες'”. Τονίζει δε ότι η ιδέα μεγάλου συνασπισμού δείχνει ως μια προσπάθεια “νεκρανάστασης” της αριστερής παρένθεσης. Μια προσπάθεια αφού δεν μπορεί να ανατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να “βραχυκυκλωθεί”.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως η αυτοδυναμία δεν είναι το αντίθετο συνεργασιών. Δεν είναι αντιφατικό να δρας με συνεργασίες για θέματα όπως το χρέος, σημειώνει και μιλά για τον σχεδιασμό μιας επιτροπής και δημόσιου διαλόγου για το χρέος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους πιστωτές, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «επιδιώξαμε να μην υπάρχει νέο μνημόνιο, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να μην υπάρξει νέος δανεισμός. Κάναμε μια παγκόσμια προσπάθεια για να δούμε αν μπορεί να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες ανάγκες, αλλα δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες».

Αναγνωρίζει ότι στη διαπραγμάτευση υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι αυτές μπορεί να επηρέασαν αλλά δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα. Αυτό κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για την ανάγκη η συμφωνία να ενταχθεί σε ένα μεγάλο σχέδιο, σημειώνοντας πως τα ανοικτά μέτωπα είναι τι θα γίνει με κόκκινα δάνεια, με τις διαπραγματεύσεις, και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. “Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε. Ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα δεν τελείωσε. Οι στόχοι μας δεν υποχωρούν. Μετατίθενται χρονικά”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές επενδύσεις, εκτιμά πως είναι λάθος να λέει κάποιος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τις θέλει, τονίζοντας ότι “μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σε προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σεβασμός σε εργασιακά δικαιώματα, περιβάλλον και συμφέρον τοπικών οικονομιών. Επενδύσεις που θα στηρίζονται στα ΜΑΤ δεν έχουν μέλλον”. Αποκαλύπτει ότι από τις 15 Φεβρουαρίου άρχισαν οι απειλές για τα capital controls ως μέσο του “πολέμου” και επισημαίνει πως οι συνέπειες στην ύφεση θα είναι βραχυχρόνιες και εντός του 2016 αναμένεται ανάκαμψη.

Κρίσιμος παράγοντας, ωστόσο, είναι το τρίπτυχο ανακεφαλαιοποίηση, άρση capital controls και ρύθμιση χρέους, όπως τονίζει.

Σχετικές ειδήσεις