ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Οριακό προβάδισμα ΝΔ και μάχη για την τρίτη θέση

Δημοσκόπηση Pulse: Οριακό προβάδισμα ΝΔ και μάχη για την τρίτη θέση

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 0,5% καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για το Action24 και την εκπομπή Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά.

Είναι η πρώτη φορά από την προκήρυξη των εκλογών που η Pulse καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ (στην προηγούμενη έρευνα για το ACTION24 την περασμένη Τρίτη, η διαφορά ήταν 0,5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ).

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27%, ΝΔ 27,5%, Χ.Α. 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%, ΠΟΤΑΜΙ 5%, ΚΚΕ 5%, ΛΑΕ 3,5%, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,5%, ΑΝΕΛ 2%.

Τα ποσοστά με αναγωγή επί των εγκύρων έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 28%, ΝΔ 28,5%, Χ.Α. 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 7%, ΠΟΤΑΜΙ 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΛΑΕ 3,5%, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3%, ΑΝΕΛ 2,5%.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σε ποσοστό 58% ενώ της ΝΔ σε ποσοστό 81%.

Η κομματική προέλευση των αναποφάσιστων (που ανέρχονται σε 7%) έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 36%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 13%, ΝΔ 10%, ΠΟΤΑΜΙ 9%, ΑΝΕΛ 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Βαγγέλη Μειμαράκη με 36% έναντι 34% (και οι δύο έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους κατά μία μονάδα από την προηγούμενη βδομάδα).

Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας αξιολογούνται από τους πολίτες ως το πιο σημαντικό θέμα με 43%, ενώ ακολουθούν η σταθερότητα της χώρας με 24%, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων με 11%, η διαπραγμάτευση του χρέους με 7% και η ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρώ με 6%.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ότι διασφαλίζει περισσότερο τη σταθερότητα της χώρας, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, και την ευρωπαική προοπτική και το ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στα θέματα διασφάλισης της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και στην διαπραγμάτευση του χρέους.

Η δημοσκόπηση έγινε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ένα μέρος της διεξήχθη μετά το χτεσινοβραδινό ντιμπέιτ.