ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Όλοι οι χάρτες των εκλογών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Εκλογές 2015 - Όλοι οι χάρτες των εκλογών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Εντυπωσιακές είναι οι χρωματικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη από το 1974 μέχρι σήμερα.

ΑΠΟ ΤΟ «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ» ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Παρατηρώντας κανείς την εκλογική γεωγραφία της χώρας όπως διαμορφώθηκε σε όλες τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις, εύλογα συμπεραίνει πως από τις 16 βουλευτικές εκλογικές διαδικασίες δύο είναι τα χρώματα και αντιστοίχως τα κόμματα που έχουν μονοπωλήσει τις πρωτιές. Η Νέα Δημοκρατία νίκησε 9 φορές και το ΠΑΣΟΚ τις άλλες 6.

Η εικόνα του δικομματισμού άρχισε να αλλάζει από το 2012 και η ολική ανατροπή σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τον εκλογικό χάρτη από μπλε και πράσινο σε ροζ.

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1974 – ΝΔ

Μετά από δέκα χρόνια προσέρχονται εκ νέου οι Έλληνες στις κάλπες. Το κόμμα του εγγυητή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σαρώνει στις εκλογές λαμβάνοντας σχεδόν το 55% και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων (219 έδρες). Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ένωση Κέντρου του Γεώργιου Μαύρου και τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

1974

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1977 – ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κερδίζει ξανά τις εκλογές, σαφώς όμως αποδυναμωμένη σε ψήφους και έδρες. Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου καταποντίζεται, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με θεαματικά αυξημένες δυνάμεις (25% και 93 έδρες) σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων εκλογών. Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κατεβαίνει ανεξάρτητο και φτάνει σχεδόν στο 10%, ενώ η Συμμαχία Αριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων του Ηλία Ηλιού εκλέγει μόνο 2 βουλευτές αφού συγκεντρώνει το 2.72%. Σε εκείνες τις εκλογές την εμφάνισή τους κάνουν και δυο πρωταγωνιστές της Αποστασίας του ’65, ο Στέφανος Στεφανόπουλος με την Εθνική Παράταξη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων. Η Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές είναι για πρώτη φορά επτακομματική.

1977

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1981 – ΠΑΣΟΚ

Η "αυτοκρατορία" του ΠΑΣΟΚ αρχίζει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κατακτούν το 48.07% και αποκτούν 172 έδρες, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν ένα νέο χρωματισμό στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Από εκείνες τις εκλογές παγιώνεται το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με τρίτο πόλο την Αριστερά, η οποία εκπροσωπείται στη Βουλή από το ΚΚΕ. Τα Πρόκειται για την πιο φτωχή αντιπροσώπευση δυνάμεων στη μεταπολιτευτική Βουλή, με μόνο 3 κόμματα να καταλαμβάνουν όλα τα έδρανα.

1981

2 ΙΟΥΝΙΟΥ 1985 – ΠΑΣΟΚ

Δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ σημειώνεται το 1985 με το 46% που συγκεντρώνει. Ωστόσο άνοδο σημειώνει και η ΝΔ – υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πλέον– αφού ανεβάζει τη δύναμή της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

1985

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 1989 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)

Μετά το μακρύ δεκάμηνο της ακυβερνησίας και των 3 συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, το εκλογικό σώμα γυρίζει για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ τιμωρώντας το για τα σκάνδαλα της εποχής. Η ΝΔ αναδεικνύεται μεν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού διαθέτει μόνο 145 έδρες. Η ΝΔ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, με πρώτο μέλημα την περιβόητη «κάθαρση» και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε δίκη.

1989

5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)

Λίγους μήνες μετά τη σύμπραξη ΝΔ και Αριστεράς, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της στο 46,19%, χωρίς και πάλι να είναι αρκετό για να ανέβει στον πρωθυπουργικό θώκο ο Κ. Μητσοτάκης. Η αδυναμία της ΝΔ για αυτοδυναμία, οδηγεί στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1989 2

8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1990 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)

Το μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων συνεχίζεται. Η ΝΔ συγκεντρώνοντας το 46,89% εκλέγει 150 βουλευτές. Μέσα στη νύχτα γίνονται 151 με την προσθήκη του εκλεγμένου με την ΔΗΑΝΑ στο Υπόλοιπο Αττικής, Θεόδωρου Κατσίκη, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα προσχώρησε επισήμως στη ΝΔ. Έτσι λοιπόν, μετά από 3 συνεχόμενες αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός.

1990

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1993 – ΠΑΣΟΚ

Τρεις μήνες μετά την ίδρυση από τον Αντώνη Σαμαρά της Πολιτικής Άνοιξης και ένα μήνα μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Συμπιλίδη, που οδήγησε στην απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Θριαμβευτής της εκλογικής μάχης αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ (47%) με τον Ανδρέα Παπανδρέου να σχηματίζει την τρίτη και τελευταία του κυβέρνηση.

1993

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1996 – ΠΑΣΟΚ

Τρεις μήνες μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέοτ, η χώρα οδηγείται και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη πλέον, καταγράφει ακόμα μια νίκη, αφήνοντας 3 μονάδες πίσω τη Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Έβερτ.

1996

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 – ΠΑΣΟΚ

Το μεγαλύτερο εκλογικό θρίλερ όλων των εποχών στην Ελλάδα. Με τα πρώτα αποτελέσματα και για 4 περίπου ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Νέα Δημοκρατία, με τον Κ. Καραμανλή, φαίνεται να προηγείται, γεγονός που ανατρέπεται όταν φτάνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αστικών κέντρων και της Β' Αθηνών, τα οποία γέρνουν την πλάστιγγα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

2000

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 – ΝΔ

"Όλη η Ελλάδα είναι μπλε" ακούγεται σε όλη την Ελλάδα, με τον Κώστα Καραμανλή να αναδεικνύεται πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 14 χρόνων (45,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ το δικό του χαμηλότερο στην ίδια περίοδο (40,5%) και ο Κώστας Καραμανλής γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες στον ελλκηνικό λαό.

2004

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 – ΝΔ

Λίγες εβδομάδες μετά το πύρινο θρίλες των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής κερδίζει τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφήνοντας 4 σχεδόν μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ, που ακόμα ταλανίζεται από εσωτερικές διαμάχες.

2007

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 – ΠΑΣΟΚ

Οι απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις με το περίφημο "λεφτά υπάρχουν" αναδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ ξανά πρώτο κόμμα και τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό. Η ΝΔ καταποντίζεταιν και καταφέρνει να βάλει στη Βουλή μόλις 91 βουλευτές.

2009

6 Μαΐου 2012 - ΝΔ (πρώτο κόμμα)

Έχοντας διαψευσθεί πανηγυρικά το «λεφτά υπάρχουν», τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγει η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, τον Μάιο του 2012, εισάγουν για πρώτη φορά στο χάρτη ένα διαφορετικό χρώμα σε μεγάλη έκταση. Στη δεύτερη θέση ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 16,78% και 52 έδρες, μετά την σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 18,85% (108 έδρες). Οι ψηφοφόροι τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ δίνοντας μόνο το 13,18% και 41 έδρες. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες.

IOYNIOS2012

17 Ιουνίου 2012 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)

Ο λαός δίνει την πρώτη θέση στη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 29,7%, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 26,9% και 71 έδρες. Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκροτούν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

IOYNIOS2012 copy

25 Ιανουαρίου 2015

Οιβουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν πρόωρες εκλογές που διενήργησε η Κυβέρνηση Σαμαρά και οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο μοναδικός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας, ο οποίος στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων για εκλογή του στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2014 και έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τη νίκη στις εκλογές και μετά από συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αποτελούμενη από τα δύο κόμματα.

map

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Μάθε πού ψηφίζεις στις Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Δείτε τα αποτελέσματα των Εκλογών Σεπτεμβρίου 2015

Όλες οι ειδήσεις για τα Exit Polls Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις