ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Αποκλειστικό: Οι ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής για σχηματισμό κυβέρνησης

Εκλογές 2015 - Αποκλειστικό: Οι ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής για σχηματισμό κυβέρνησης

Ίσως, λέμε ίσως, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι για την πρωτιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος να χρειαστεί να αναμένει μέχρι πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής για να μάθει σε ποιoν πολιτικό αρχηγό θα δώσει το πρωί της Δευτέρας την πρώτη εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Όποιος όμως κι αν είναι αυτός, είτε ο Αλ. Τσίπρας είτε ο Β. Μεϊμαράκης, μαζί με την εντολή θα λάβει και την «εντολή» απ’ τον Πρόεδρο να σχηματίσει «οπωσδήποτε κυβέρνηση», αφού –όπως θα του τονίσει- η χώρα δεν αντέχει άλλο αβεβαιότητα την ώρα που χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου που θα οδηγήσει σε εκταμιεύσεις ποσών αναγκαίων αλλά και στην έναρξη τόσο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και της κρίσιμης συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι ο Πρ. Παυλόπουλος, πάντα φυσικά στα συνταγματικά πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, θα είναι πιεστικός στην υπογράμμιση της ανάγκης να τερματιστεί η αστάθεια και να επανέλθει η σταθερότητα, ώστε να συνεχίσει η ομαλή πορεία εντός της ευρωζώνης, χωρίς κλυδωνισμούς και ρίσκα.

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε, ότι τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο κι ο Β. Μεϊμαράκης έχουν βεβαιώσει πως θα σχηματίσουν οπωσδήποτε κυβέρνηση και δεν θα υπάρξει ζήτημα ακυβερνησίας και πολιτικής αβεβαιότητας.

Αυτό θα είναι το κλίμα που θα επικρατήσει τη Δευτέρα το πρωί, στη συνάντηση του Προέδρου με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Εδώ πάντως γεννάται ένα ζήτημα.

Πώς θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος απ’ την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, πριν δώσει την εντολή; Με δεδομένη τη μεταξύ τους σχέση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις σκληρές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον του η κ. Κωνσταντοπούλου τους τελευταίους μήνες;

Σε αυτό το θέμα ωστόσο συνταγματολόγοι επισημαίνουν, ότι αυτή η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ την Πρόεδρο της Βουλής μπορεί να γίνει και μέσω επιστολής, ακόμα και τηλεφωνικά...

Να προσθέσουμε ακόμα, ότι η άποψη του Προέδρου είναι πως η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια θητείας, εκτιμά δηλαδή ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να γίνουν εκλογές μέχρι τα τέλη του 2017... Πάντως οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης.

Πρώτες κουβέντες έχουν γίνει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ και η Ν.Δ. έχει συζητήσει με Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Ρόλο σε αυτές τις πρώτες συζητήσεις έχουν απ’ το ΣΥΡΙΖΑ οι Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, απ’ τη Δημοκρατική Συμπαράταξη οι Κ. Λαλιώτης και Μιλτ. Παπαϊωάννου, ενώ απ’ το Ποτάμι συζητά απευθείας ο Στ. Θεοδωράκης.

Απ’ τη μεριά της Ν.Δ. συζητούν οι Ν. Καραχάλιος και Β. Κορομάντζος...

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Μάθε που ψηφίζεις στις Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Όλες οι ειδήσεις για τα Exit Polls Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις