ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Πρωτιά, αυτοδυναμία, ανατροπή - Όλα τα σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών

Εκλογές 2015 - Πρωτιά, αυτοδυναμία, ανατροπή - Όλα τα σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών

Όλα τα σενάρια, σε μια εκλογική αναμέτρηση που εξελίσσεται «βουβή» μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων λιγότερα από 24ωρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οι εκπλήξεις που κρύβει η πιο «βουβή» εκλογική αναμέτρηση - Τι ανιχνεύουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Τα σενάρια εκκινούν από τη - δύσκολη, αλλά όχι απίθανη - αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την έκπληξη - οριακή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Και τα δύο σενάρια βασίζονται στην ενδυνάμωση της πόλωσης μεταξύ των δύο μονομάχων και την εκλογική κατάρρευση των ενδιάμεσων κομμάτων.

Σύμφωνα με του επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοδυναμία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, παρ'όλο που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό γιατί, πέρα από τη δημοψηφισματικό χαρακτήρα της αναμέτρησης, "ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Δημοκρατία, τις τελευταίες ημέρες και μετά το debate κομβικό χαρακτήρα αποκτά το ...πρωθυπουργικό δίλημμα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης»!

«Κλειδί» ο Τσίπρας και το άθροισμα των εκτός...

Η υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα στη μεταξύ τους μονομαχία, η ηττοπαθής εικόνα που εξέπεμψε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τις διαμαρτυρίες για τη μεταχείρισή του από την ΕΡΤ, επηρεάζουν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ένα κομμάτι αναποφάσιστων κυρίως ψηφοφόρων. Και οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αναδείξουν τον νικητή της Κυριακής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα είναι πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό ασφαλείας από τη Νέα Δημοκρατία που θα κυμαίνεται μεταξύ 3% - 5%. Υπό προϋποθέσεις, η διαφορά αυτή στη μέγιστη τιμή της μπορεί να δώσει αυτοδυναμία. Η βασικότερη είναι αφενός τα μεγάλα κόμματα να κινηθούν συνολικά σε ποσοστό άνω του 65%, αφετέρου τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής να φτάσουν το 12% με 14%. Με άλλα λόγια στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία θα κινηθούν πάνω ή αρκετά πάνω από το 30%, ενώ ταυτόχρονα τρία κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής και θα κινηθούν λίγο κάτω από το 3%. Σε αυτά εντάσσουν τη ΛΑ.Ε, τους ΑΝ.ΕΛΛ και το κόμμα του Λεβέντη. Το άθροισμα των τριών κομμάτων, μαζί με τα υπόλοιπα μικρά που θα κινηθούν αρκετά κάτω από το 3% , μπορεί ξεπεράσει το 12%.

Ποντάρουν στο ...Ποτάμι και σε «λευκό - άκυρο»...

Στη Νέα Δημοκρατία, τις τελευταίες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες θέτουν ως πρώτο στόχο μια ελάχιστη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 1%. Ωστόσο, διατηρούν ελπίδες πρωτιάς που βασίζονται σε ένα βαθμό σε πραγματικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αυτά έχουν να κάνουν με τη μεγάλη διαρροή που διαπιστώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει το «Ποτάμι» και σήμερα στρέφονται κατά κύριο λόγο στον πιο συγγενή χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε ψήφους από τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝ.ΕΛΛ που επαναπατρίζονται. Επίσης, κρίσιμη παράμετρος για μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής θεωρείται η σταθερή διαφορά υπέρ της Ν.Δ στις μετακινήσεις από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (1:2) και κυρίως το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων που έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοφόρων είναι απογοητευμένο από την νεομνημονιακή «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ και θα κατευθυνθούν στο "άκυρο -λευκό" στερώντας του την πρωτιά.

Σύμφωνα με όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, το Λεκανοπέδιο Αττικής, η Κρήτη και η Θεσσαλία αποτελούν τις περιφέρειες που θα κρίνουν το νικητή των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη καθώς -όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές- οι αγρότες, οι αναποφάσιστες γυναίκες αλλά και οι συσπειρώσεις των κομμάτων θα καθορίσουν ποιος από τους δύο μονομάχους, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης.

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είνανι ότι επιλέγουν την Κρήτη για να κατέλθουν υποψήφιοι και οι δύο αρχηγοί, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος και στη Θεσσαλία και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Β΄ περιφέρεια της Αθήνας.

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Μάθε που ψηφίζεις στις Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Όλες οι ειδήσεις για τα Exit Polls Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις