ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορτωμένο πρόγραμμα και πληθώρα συναντήσεων για τον Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Φορτωμένο πρόγραμμα και πληθώρα συναντήσεων για τον Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Ιδιαιτέρως «φορτωμένο» και με πληθώρα συναντήσεων θα είναι το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος θα συνοδέψει τον Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όπου θα εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας σε κάθε επίπεδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα έχει πληθώρα διαδοχικών διμερών και πολυμερών συναντήσεων με ομολόγους του, με αξιωματούχους άλλων χωρών και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Ειδικότερα, σε διμερές επίπεδο, ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κοσόβου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και της Νορβηγίας, ενώ θα έχει επαφές με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Λιάντ.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει σε συντονιστικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Επιπλέον, θα λάβει μέρος στη Συνάντηση Παγκόσμιων Ηγετών για την Ισότητα των Φύλων, στην εκδήλωση για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από Τρομοκρατικές ομάδες, στη συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου για την Κρίση στη Συρία, καθώς και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.

Θα συμμετάσχει, ακόμα, στην Ανοικτή Συζήτηση Υπουργικού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Maintenance of International Peace and Security: Settlement of Conflicts in the Middle East and North Africa and Countering the Terrorist threat in the Region» που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΑΣΕ, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Τέλος, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και θα έχει επαφές με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις.

Σχετικές ειδήσεις