ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους είδε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ

Ποιους είδε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ

Σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ

Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε στο Αλέξη Τσίπρα ότι παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα όποτε το επιθυμεί.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και θα αντιμετωπίζουν τις οργανωμένες πρακτικές στην αγορά. Επίσης δήλωσε πρόθυμος να παράσχει υποστήριξη στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε επαφές και με άλλους ξένους ηγέτες.

Μεταξύ αυτών, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Αντικείμενο της συνάντησης με τη Ντίλμα Ρούσεφ ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία τους τομείς αυτούς , αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σχετικές ειδήσεις