ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας στο πλαίσιο του Μνημονίου, καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται η άφιξη των πρώτων τεχνικών κλιμακίων από τους θεσμούς.

Η πορεία και η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης, συνδέεται ευθέως τόσο με την εκταμίευση της υποδόσης συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ (2+1 δισ.), όσο και με τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες παρά την άφιξη των κλιμακίων που σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την αξιολόγηση, οι δανειστές περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους ως προς την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου.

Πάντως, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό από την πλευρά των θεσμών, έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της άλλης, θα αφιχθούν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα τεχνικά κλιμάκια, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά ζητήματα. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο κλιμάκια, τα οποία θα ασχοληθούν με θέματα ενεργειακής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα διεξαχθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αφορά στο κατά πόσον έχει ψηφιστεί ή εφαρμοστεί η νομοθεσία για δευτερεύουσες, κυρίως, διατάξεις της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος περιλαμβάνει την πορεία στην παροχή τεχνικής βοήθειας, το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, την επιτάχυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της φορολογικής διοίκησης.

Μετά τις 15 Οκτωβρίου, το δεύτερο «κύμα» του ελέγχου θα αγγίξει τον προϋπολογισμό για το 2016, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το ασφαλιστικό (ζητείται να έχουν νομοθετηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου οι πρώτες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα), το νέο φορολογικό «πακέτο», την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οριστική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια (τα οποία συνδέονται ευθέως με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση), την υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τρεις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, κ.λπ.

Οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και η παραμονή τους στη χώρα μας θα είναι σε πρώτη φάση ολιγοήμερη (προσδιορίζεται σε 3- 4 εικοσιτετράωρα), καθώς θα κάνουν μια πρώτη γρήγορη επισκόπηση.

Στη συνέχεια θα επανέλθουν τον Νοέμβριο, όταν και θα συγγραφεί και το κείμενο των συμπερασμάτων της πρώτης αξιολόγησης.

Ρoή Ειδήσεων