ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση της ηγεσίας του Κοσόβου στον Ν. Κοτζιά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων

Δέσμευση της ηγεσίας του Κοσόβου στον Ν. Κοτζιά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων

Με τη δέσμευση της κυβέρνησης του Κοσσόβου ότι θα εξασφαλίσει την προστασία και χρηματοδότηση επισκευών και αναστηλώσεων χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα (28/9) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου κ.κ. Ίσα Μουστάφα και Χάσιμ Θάτσι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση οι Κοσοβάροι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Κοτζιά στο Κόσοβο και την συνεπή θέση που τηρεί η Ελλάδα έναντι του Κοσσόβου παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αναγνωρίσει.

Παράλληλα ενημέρωσαν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κόσσοβο και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, των συμφωνιών και του διαλόγου με τη Σερβία, ενώ ζήτησαν, εκ νέου, την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, εξέφρασαν τη δέσμευση της κυβέρνησής τους να καταπολεμήσει το θρησκευτικό φανατισμό, να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του ISIS και να εξασφαλίσει την προστασία και τη χρηματοδότηση επισκευών και αναστηλώσεων χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς, τόνισε την ανάγκη εμπέδωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και τη μεγάλη σημασία της οικοδόμησης δικτύων και συνεργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη συμμετοχή όλων των χωρών και με την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κοινός στόχος είναι η μελλοντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της εκατέρωθεν συνεργασίας και στη συγκρότηση ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου και ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις