ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν η Ευρώπη δεν δείξει αλληλεγγύη δεν έχει νόημα ύπαρξης

Τσίπρας: Αν η Ευρώπη δεν δείξει αλληλεγγύη δεν έχει νόημα ύπαρξης

Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν.

Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, ενώ επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής, όπου και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου.

Παράλληλα, συναντήθηκαν με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν είναι πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα ελληνικό, αλλά για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον, όπως σημείωσε, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

Ρoή Ειδήσεων