ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για μεταναστευτικές ροές: Η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική αλληλεγγύης

Κοτζιάς για μεταναστευτικές ροές: Η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική αλληλεγγύης

Η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού τόνισε ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ο κύριος Κοτζιάς τόνισε, ότι, όσον αφορά στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, είναι πολύ σημαντική η στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της σταθερότητας της Αιγύπτου.

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι είναι η χώρα-«κλειδί» για το θέμα της μετανάστευσης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι μηχανισμοί μετεγκατάστασης, επανεγκαταστασης και επανεισδοχής.

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές από το Λουξεμβούργο σημείωναν ότι η επιδιωκόμενη συνεργασία με την Τουρκία είναι προφανές ότι δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Επίσης, εξετάστηκε η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις