ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ένταξη μικρών δήμων στο ΕΣΠΑ στη συνάντηση Κουρουμπλή - ΚΕΔΕ

Η ένταξη μικρών δήμων στο ΕΣΠΑ στη συνάντηση Κουρουμπλή - ΚΕΔΕ

Η ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-13, η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και η θέση των δήμων στην προγραμματική περίοδο 2014-20 απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, που συγκάλεσε ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του προεδρείου της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κουρουμπλής στάθηκε στο θέμα της μεγαλύτερης δυνατής ένταξης μικρών δήμων στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις κοστολογήσεις των έργων χωρίς υπερχρεώσεις και υπερτιμολογήσεις. Ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενταχθούν σε νομοσχέδιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο και θα κατατεθεί άμεσα.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι «από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι η ανισότητα σε αυτόν τον τόπο, η ανισοπολιτεία έχουν αιτίες. Το γεγονός ότι σήμερα μικροί δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα, που θα φέρουν ανάπτυξη είναι ένδειξη ανισότητας. Σε αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος και τεχνικές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτοί οι μικροί δήμοι να ικανοποιήσουν την προσπάθειά τους για ανάπτυξη. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που μέχρι σήμερα το ξεπερνούσαν αδιαφορώντας με το τι συμβαίνει στα νησιά, στη Θράκη, στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας».

Στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίσης, ο οποίος ενημέρωσε ότι για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστο οι τελικές πληρωμές ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι στο τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν έργα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις των δήμων σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε την πορεία υλοποίησής τους.

Σχετικές ειδήσεις