ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος: Διευκρινήσεις για ασφαλιστικές εισφορές

Πετρόπουλος: Διευκρινήσεις για ασφαλιστικές εισφορές

«Δεν πρόκειται ούτε για εισφορές ούτε για φόρους. Είναι μια παλιά πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να υπάρχει σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, και ένας πρακτικός τρόπος που έλεγα από τότε που ήμουν διοικητής του ΟΑΕΕ για να εισπράττουμε τις εισφορές κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος για το θέμα που έχει ανακύψει με τις ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα είπε μεταξύ άλλων πως «ένας τρόπος είναι αυτός, και αν θα είναι ή όχι θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι θα είναι. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση, με τα στελέχη που διαθέτει στο ΥΠΟΙΚ και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα είναι αποτελεσματική ως προς την ειλικρινή δήλωση των εισοδημάτων και δεν θα έχουμε πρόβλημα».

«Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Τους κυνηγούσε το Δημόσιο για να τους βάλει φυλακή. Όλων των ειδών οι οφειλές έχουν μαζευτεί. Τα μισά να είχαμε, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας και των αναγκών» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος και συμπληρωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να βρούμε ένα σύστημα που δεν θα δημιουργεί οφειλέτες που θα καταδιώκονται. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να είναι σύστημα καταδίωξης. Πρέπει να είναι ειλικρινές και αντικειμενικό, και βεβαίως θα πρέπει να έχει συνέπειες από εδώ και πέρα όποιος αποφεύγει να καταβάλλει».

Αναφερόμενος στις συντάξεις και το ενδεχόμενο περικοπών είπε: «Θα προσπαθήσουμε και θα νοιαστούμε να μην υπάρχει καμία μείωση σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Κάθε μήνα υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις και την καταβολή τους... Είναι πολλά τα ελλείμματα, και γι' αυτό λέμε να φτιάξουμε το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα είναι βιώσιμο και αποδοτικό στο μέλλον. Μας την "πέσανε" μόλις το αναφέραμε. Να μην κάνουμε τίποτα; Να φοβούνται αν δεν κάνουμε τίποτα! Να είναι έτοιμοι να δουν πώς θα ζήσουν μετά από κάποια χρόνια, αν τα αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι σήμερα».