ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Να παραιτηθεί ο Φίλης

Τζιτζικώστας: Να παραιτηθεί ο Φίλης

Για «τραγικά λάθη» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις δηλώσεις του περί της γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έκανε λόγο και για «τραγικά ακόμη πιο επικίνδυνα σφάλματα» της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του υπουργού παιδείας, Νίκου Φίλη. «...έθεσε σε αμφισβήτηση τη γενοκτονία των Ποντίων. Ζήτησα την παραίτησή του δεν τη βλέπω να έρχεται, την επαναλαμβάνω και από την Αλεξανδρούπολη. Ο Φίλης να παραιτηθεί τώρα».

Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της Ν.Δ. εξηγώντας πως δεν είναι της λογικής της αδράνειας εν αναμονή της φθοράς του αντιπάλου, σημειώνοντας ότι «ο Τσίπρας δεν θα πέσει από μόνος του. Αν δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε τις εκλογές αυτές με ό,τι προηγήθηκε το προηγούμενο επτάμηνο με τα πρόσωπα που ήταν μπροστά στην παράταξή μας, στα πολύ δύσκολα για το ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αλλάξουμε πώς θα κερδίσουμε τις εκλογές όταν τα πράγματα θα είναι πιο στρωμένα στη χώρα».

«Ο πολιτικός δεν πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση το προσωπικό του συμφέρον αλλά με βάση το συμφέρον της παράταξής του, της χώρας του. Εγώ έχω χρόνο αλλά αισθάνομαι ότι ούτε η παράταξή μου έχει χρόνο ούτε η χώρα μου, γι’ αυτό αποφάσισα να βγω μπροστά τώρα στα δύσκολα κι όχι να κρύβομαι».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τις αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει η παράταξη, διευκρινίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει, εφόσον εκλεγεί αρχηγός, έμπειρα στελέχη, ανεξαρτήτου γενεών, αλλά και νέους ανθρώπους που θα προσφέρουν το άφθαρτο το καινούριο: «Οι προτάσεις μου είναι να γίνει μια παράταξη δημοκρατική, συμμετοχική με διαφάνεια στα οικονομικά. Με συγυρισμένα οικονομικά. Με θητεία για όλους που κατέχουν ρόλους ευθύνης. Ένα κόμμα συμμετοχικό όπου το 50% των υποψήφιων βουλευτών θα προκύπτει από τοπικές ψηφοφορίες σε κάθε νομό πριν τις εκλογές. Μία παράταξη δημοκρατική όπου τα ίδια τα στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης θα αποδίδουν λογαριασμό στα μέλη του, όπου με δυο συνδιασκέψεις το χρόνο θα παίρνουμε το πράσινο ή κόκκινο φως για τις κεντρικές στρατηγικές επιλογές της παράταξης».

«Η Ν.Δ. δεν συρρικνώνεται επειδή λέει απλά την αλήθεια, αλλά γιατί παρέκκλινε της ίδιας της, της ιδεολογίας. Ταυτόχρονα η παράταξη λειτούργησε φοβικά προς τον κόσμο και την κοινωνία ενώ ήταν πάντα η δύναμή της», είπε ο κ. Τζιτζικώστας τονίζοντας την αναγκαιότητα αλλαγών στην παράταξη, «ώστε να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες».

Χαρακτήρισε την περίοδο που διανύει η χώρα όχι απλής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά παρακμής στην οποία οδηγήθηκε από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μία παράταξη με βαθιές ιδεοληψίες, που δεν έχει την ικανότητα να διοικήσει τη χώρα, δεν πιστεύει στην ενίσχυση της ελεύθερης οικονομίας και των δημιουργικών δυνάμεων και «αντί να δίνει κίνητρα βάζει εμπόδια σ’ όποιον δημιουργεί».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στον Έβρο, έναν «τόπο με εθνική σημασία».

«Η Ελλάδα δεν βιώνει απλά μια κρίση, βιώνει μια παρακμή»


«Ευθύνη για την παρακμή που βιώνει η Ελλάδα έχει το πολιτικό σύστημα της χώρας, την στιγμή που μετά από έξι χρόνια λιτότητας οι πολίτες δεν ξέρουν ακόμα για τι ακριβώς παλεύουν ούτε και πώς να το παλέψουν», ανέφερε από την Κομοτηνή ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του, στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

«Ο κ Τσίπρας, ως γνήσιος εκφραστής του παλιού, έχει επί της ουσίας αποστολή να μην αλλάξει τίποτα σε αυτή την χώρα. Να μην πειράξει τους βολεμένους και στην περίοδο της κρίσης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «απάντησε στην απόγνωση με τον πιο ανήθικο τρόπο φέρνοντας το πιο σκληρό μνημόνιο, όταν η χώρα είχε μπει σε μια θετική τροχιά», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ως «την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση για τις θέσεις του για την ποντιακή γενοκτονία. «Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα της σύγχρονης ανθρωπότητας - και αυτά που είπε ο κ. Φίλης είναι θεωρίες των πιο ανιστόρητων εμμονών και ιδεοληψιών, που δεν ταιριάζουν στον υπουργό Παιδείας και προσβάλλουν σύσσωμο τον ελληνισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να καλύπτει τον κ. Φίλη, εκτός βέβαια αν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ασπάζεται τις θέσεις του, κάτι που δυστυχώς μάλλον είναι αλήθεια, γιατί αν δεν ήταν αλήθεια, θα είχε ήδη καταδικάσει τις δηλώσεις του υπουργού του και θα τον είχε απομακρύνει άμεσα από την θέση του υπουργού. Και από την Κομοτηνή ζητάω να απομακρύνει αυτόν τον εθνικά επικίνδυνο υπουργό του», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., διατύπωσε πέντε προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με προτεραιότητα στον τερματισμό της «άνισης φορολόγησης των επιχειρήσεων», ώστε οι επιχειρήσεις στην Θράκη, όπως ανέφερε, να μην φορολογούνται τέσσερις και πέντε φορές παραπάνω από εκείνες των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων με δραματικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Βασικοί πυλώνες της αναπτυξιακής πρότασης του κ. Τζιτζικώστα, όπως τους ιεράρχησε από την Κομοτηνή, είναι η αξιοπιστία που χρειάζεται η χώρα, το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, οι διαρθρωτικές αλλαγές με ένα κράτος ευέλικτο και ανταγωνιστικό, η ενίσχυση της ρευστότητας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος με αποτελεσματικές και γρήγορες επιδοτήσεις που δεν θα βάζουν εμπόδια στον επενδυτή. Αναφέρθηκε, τέλος, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο εσωκομματικό μέτωπο, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την άποψη ότι στις 22 Νοεμβρίου η Ν.Δ. δεν επιλέγει απλά ένα πρόσωπο. «Επιλέγουμε για το πού θέλουμε να πάμε την παράταξή μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει χρόνος για την παράταξή μας. Αν πιστεύουμε ότι η μόνη λύση για να νικήσουμε το σύστημα Τσίπρα είναι να αλλάξουμε, τότε πρέπει να το κάνουμε τώρα. Αλλιώς φοβάμαι ότι δεν είναι προσωρινή η εκλογική ήττα. Θα είναι οριστική ιστορική τελεία για την πορεία της παράταξής μας», σημείωσε με έμφαση ο ίδιος, για να προσθέσει: «Αν συνεχίσουμε στον δρόμο της προσωρινότητας και της μεταβατικότητας που έχουμε σήμερα, αν κάνουμε δηλαδή μία επιλογή ήττας στις 22 Νοεμβρίου, τότε η Ν.Δ. θα κινδυνεύσει να γίνει μία ανάμνηση».

Σχετικές ειδήσεις