ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκινα δάνεια: Με κατεπείγουσα διαδικασία το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Κόκκινα δάνεια: Με κατεπείγουσα διαδικασία το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Ακόμα ένα νομοσχέδιο και μάλιστα αυτό που αφορά στην πρώτη κατοικία χιλιάδων δανειοληπτών που βρίσκονται στη μέγγενη, εισάγεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ - ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ

Λίγες ώρες μετά το «κλείσιμο» της συμφωνίας με τους δανειστές και ενώ οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές, το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη για συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Για μια ακόμη φορά και παρά το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναέρθει σχέδιο νόμου με κατεπείγουσα διαδικασία, το σκηνικό επαναλαμβάνεται.

Μάλιστα, υπήρξε και αντίδραση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την τακτική που ακολουθείται για μία ακόμη φορά.

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε δηκτικά «το περίεργο θα ήταν να το φέρνατε με κανονική διαδικασία».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, τόνισε: «Έχουμε πρώτη φορά πλειστηριασμούς και περνάνε με την κατεπείγουσα διαδικασία».

Μάλιστα, καταγράφηκε και έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του κοινοβουλευτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος Νεκτάριος Σαντορινιός έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για -κατά παρέκκλιση- κλήση και ακρόαση κοινωνικών φορέων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε: «αυτά δεν προβλέπονται».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καμμένος, εκ μέρους των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για να εκταμιευτούν οι δόσεις».

Πολύ αυστηρότεροι οι όροι για τις 100 δόσεις

Δυσμενείς είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι χιλιάδες φορολογούμενοι υπόχρεοι θα χάνουν τη ρύθμιση, αν δεν τακτοποιήσουν τις νέες βεβαιωμένες οφειλές του σε 20 και σταδιακά 10 ημέρες. Το διάστημα αυτό είναι σήμερα 30 ημέρες, αλλά το χρονικό αυτό διάστημα θα σβήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Από τον Ιούνιο του 2016 η προθεσμία εξόφλησης της δόσης για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες όπου για να μηδενισθεί μετά ανάλογα την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.

Επίσης οι δανειστές αποδέχτηκαν να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν γίνει ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του και μετά από συνεννόηση με τις φορολογικές αρχές.

Φόρος στο κρασί αλλά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση παραμένει

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σχετικές ειδήσεις