ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 100 δόσεων: Τι αλλάζει, ποιοι επηρεάζονται, τι ισχύει σε περίπτωση καθυστέρησης

Ρύθμιση 100 δόσεων: Τι αλλάζει, ποιοι επηρεάζονται, τι ισχύει σε περίπτωση καθυστέρησης

Η ρύθμιση των 100 δόσεων αλλάζει μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τα προαπαιτούμενα μέτρα και την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ. ευρώ και σταδιακά εξαφανίζεται η ελαστικότητα στην εξόφληση των δόσεων.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι χιλιάδες φορολογούμενοι υπόχρεοι θα χάνουν τη ρύθμιση, αν δεν τακτοποιήσουν τις νέες βεβαιωμένες οφειλές του σε 20 και σταδιακά 10 ημέρες. Το διάστημα αυτό είναι σήμερα 30 ημέρες, αλλά το χρονικό αυτό διάστημα θα σβήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος οι πιστωτές τόνισαν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα έγκαιρης πληρωμής και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Γι αυτό εξάλλου ακόμη και πριν την κρίση το 2008 αν και οι δαπάνες ήταν στο μέσο όρο της Ε.Ε υπήρχε πάντα πρόβλημα και μεγάλη απόκλιση στα έσοδα.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι στη σημερινή συγκυρία έλλειψης ρευστότητας, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι από κάθε κατεύθυνση και πολύ δεν καθυστερούν να πληρώσουν γιατί καθυστερούν να τους πληρώσουν. Γι αυτό και τελικά επετεύχθη ένας συμβιβασμός ώστε σταδιακά όσο θα βελτιώνεται το πρόβλημα της ρευστότητας να γίνεται πιο αυστηρή η απαίτηση έγκαιρης εξόφλησης.

Έτσι από τον Ιούνιο του 2016 η προθεσμία εξόφλησης της δόσης για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες όπου για να μηδενισθεί μετά ανάλογα την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.

Επίσης οι δανειστές αποδέχτηκαν να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν γίνει ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του και μετά από συνεννόηση με τις φορολογικές αρχές.

Η λύση αυτή εμφανίζεται ως η χρυσή τομή αφού οι δανειστές αρχικά απαιτούσαν να χάνει τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, οφειλέτης ο οποίος καθυστερεί έστω και μία ημέρα να πληρώσει νέα φορολογική του υποχρέωση. Ζητούσαν μάλιστα, για όποιον έχει ενταχθεί στις εκατό δόσεις να μην υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, να πληρώνονται δηλαδή στην ώρα τους όλες οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις κάτι από το οποίο τελικά υπαναχώρησαν.

Σχετικές ειδήσεις