ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε βάζει στη θέση του τον Τσίπρα: Δεν σε συμφέρει να αμφισβητείς το ΔΝΤ…

Ο Σόιμπλε βάζει στη θέση του τον Τσίπρα: Δεν σε συμφέρει να αμφισβητείς το ΔΝΤ…

Το δάχτυλο στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση κουνά για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην κάμερα της ΕΡΤ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Όχι σύννεφα, αλλά… βροχή στη σχέση με τους δανειστές, προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε σήμερα, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως: «Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον» οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το «τι δεν θέλει να τηρήσει», καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, «βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος».

Παράλληλα, κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή τη συζήτηση, την ίδια ώρα που ο γερμανικός Τύπος έγραφε σήμερα ότι ο Τσίπρας θέλει να διώξει το ΔΝΤ.

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψιν μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Άμεση πάντως ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, μέσω της εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε: «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να κρατήσει τη στάμνα γερή. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», συμπληρώνοντας: «Αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».

Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης.

«Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο.

«Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ‘ηλίθιων' των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει», επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες και τη διάσωσή τους, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «το θέμα ήταν ένα ερώτημα: bail-in ή bail-out. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτή είναι η ουσία της BRRD. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών».

Ο κ. Σόιμπλε επιφύλαξε ακόμη μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση.

Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούν με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι.

«Εάν οι Αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών - όπως τότε τον Ιούλιο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός για το ΔΝΤ. «Η θέση του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητική», υποστήριξε, κατηγορώντας το Ταμείο ότι ζητάει αδιανόητα πράγματα στους Έλληνες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Έλληνες πρέπει να υποκύψουν στις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ η ΕΕ πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας σε επικριτικό τόνο: «Όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν ένα συμβιβασμό, όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό, επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια».

Σημειώνεται τέλος ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι θα άρχιζε να σκέφτεται αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2016…

Σχετικές ειδήσεις