ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης: Αλλαγές στους όρους παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων

Σπίρτζης: Αλλαγές στους όρους παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων

Ριζικές αλλαγές στις σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης που είχε υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τους μεγαλοεργολάβους προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών.

Το Newsbomb.gr από το καλοκαίρι του 2014 είχε αποκαλύψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους μεγαλοεργολάβους με συμβάσεις προκλητικές που σε καμία περίπτωση δεν διαφύλατταν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις επαναξιολογήθηκαν το 2011 από τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι όροι δεν άλλαξαν και οι μεγαλοεργολάβοι συνέχιζαν να απολαμβάνουν μια «ύποπτη» ασυλία.

Σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, ο υπουργός Υποδομών ξεκαθάρισε ότι οι όροι παραχώρησης επανεξετάζονται, ανακοινώνοντας σειρά ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με αυτές βελτιώθηκαν οι όροι παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων «Μωρέας» (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα – Σπάρτη) και Ε65 (Κεντρική Ελλάδα).

Στον αυτοκινητόδρομο «Μωρέας» οι δαπάνες αποζημίωσης από το 2013 έως το 2015 είναι 56 εκατ. ευρώ όταν η εκτίμηση του ανεξάρτητου μηχανικού ήταν 72 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014, ανέφερε ο Χρ. Σπίρτζης και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. είπε ότι ασκεί κριτική γιατί «δεν είδατε το μνημόνιο υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου, που περιλαμβάνει πολλές υποχρεώσεις».

Συγκεκριμένα εκτός των άλλων ορίζεται ότι:

  • Με το πέρας του έργου που προβλέπεται να γίνει τον Αύγουστο του 2016, θα ενταχθεί υβριδικό σύστημα διοδίων με δική του δαπάνη.
  • Υπάρχουν κλιμακωτές εκπτώσεις που φτάνουν στο 70% για συχνούς χρήστες του δρόμου.
  • Είναι ελεύθερη η πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία. Όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων θα είναι ελεύθερη εντός του δήμου και με μειωμένο αντίτιμο στους γειτονικούς.
  • Όποτε έχουμε εκλογές προβλέπετε ότι δεν θα πληρώνουν οι εκλογείς.
  • Υπάρχουν μελέτες 10 εκατ. ευρώ που θα γίνουν στην Μεσσηνία.

Σχετικές ειδήσεις