ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν έλεγα «όχι» θα ήμουν ήρωας

Τσίπρας: Αν έλεγα «όχι» θα ήμουν ήρωας

Τι είπε ο πρωθυπουργός στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον για τη νύχτα της 12ης Ιουλίου

Στα όσα συνέβησαν τη νύχτα της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup που ετοιμάζει εδώ και καιρό ο βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Channel 4 News και του Guardian Πολ Μέισον μαζί με τη Θεόπη Σκαρλάτου.

«Αν είχα φύγει εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε “όχι”, αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» δηλώνει o Αλέξης Τσίπρας.

Η έκφραση This Is a Coup (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον έλληνα πρωθυπουργό και έγινε νούμερο 1 hashtag παγκοσμίως.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται πως η κυβέρνηση έχασε χρόνο. «Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή», σημείωσε.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας.

Στα τέσσερα επεισόδια καταγράφονται η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη, η περίοδος της διαπραγμάτευσης και τελικά ο έντιμος συμβιβασμός, ενώ φιλοξενούνται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Πολ Μέισον σημειώνει: «Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας».

Σχετικές ειδήσεις