ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσόγονος: Ορθή η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Χρυσόγονος: Ορθή η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ

«Το Δημόσιο πρέπει να βρει έσοδα, αλλά να τα βρει εκεί που υπάρχουν, εκεί όπου υπάρχει περιουσία και εκεί όπου υπάρχει αποτιμημένη με τρέχουσες τιμές». Αυτό δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (17/12/2015) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σχετικά με το τοπίο, που διαμορφώνει για τα έσοδα του κράτους, μέσω είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θέτει ζήτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο FM», είπε πως «δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν τα 2,65 δισ. ευρώ, που αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ, από την ακίνητη περιουσία. Θα μπορούσαν να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, ιδίως για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Θα μπορούσαν να αυξηθούν κάπως οι συντελεστές εκεί που υπάρχει περιουσία αξία 500.000-800.000 ευρώ, υπάρχουν αρκετοί, που βρίσκονται σε αυτά τα πλαίσια ή βεβαίως θα μπορούσαν να αναζητηθούν ισοδύναμα και από αλλού».

Όπως διευκρίνισε, «αν και δεν θέλω να κάνω κινδυνολογία, για το τι θα μπορούσε να φορολογηθεί, κάποιος που έχει μετοχές στο Χρηματιστήριο, οι οποίες έχουν μια αποτίμηση, αυτός έχει περιουσία, η οποία έχει μία δεδομένη εμπορική αξία και θα μπορούσε να εξεταστεί, αν πρέπει να μπουν φόροι στην περιουσία».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς, όπως είπε, «είναι δεδομένο ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται πλέον στις εμπορικές και επίσης είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνεται φορολόγηση πάνω σε πλασματική φορολογητέα ύλη».

Όπως εξήγησε, «αν έχουμε ένα ακίνητο που θεωρητικά έχει αξία 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα η αξία του είναι 100.000 ευρώ και βάλουμε έναν φόρο επί ετησίας βάσεως, της τάξης των 20.000 ή 10.000 ευρώ, σημαίνει ότι μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια θα δημευθεί το ακίνητο κατ' ουσίαν και αυτό δεν είναι επιτρεπτό συνταγματικά, αντίκειται στην αρχή της φορολόγησης των πολιτών με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος».

«Εγώ έχω διατυπώσει την άποψη ότι γενικότερα ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και τούτο διότι επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης, με βάση την αξία του κάθε ακινήτου ξεχωριστά - ως προς τον κύριο φόρο, όχι ως προς τον συμπληρωματικό- και όχι με βάση τη συνολική του περιουσία και νομίζω ότι αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Χρυσόγονος.

«Το λιγότερο που θα περίμενα θα ήταν να υπάρξει ένα αφορολόγητο όριο, ας πούμε στα 50.000 ευρώ και κάτω να μη φορολογείται η ακίνητη περιουσία, διότι π.χ. η γιαγιά που έχει ένα σπιτάκι στο χωριό, που της το άφησε ο παππούς και έχει μία σύνταξη από τον ΟΓΑ, 300 ευρώ, τι ΕΝΦΙΑ να πληρώσει; Είναι, προφανώς, αντισυνταγματικό αυτό. Δεν έχει φοροδοτική ικανότητα», είπε, διευκρινίζοντας ότι «περίπου οι μισοί φορολογούμενοι είναι σε αξίες ακίνητης περιουσίας κάτω των 50.000 ευρώ, με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, πόσο μάλλον και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες».

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό σκέλος της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι εφόσον υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση, δεν χρειάζεται δηλαδή να ψηφιστεί εκ νέου νομοσχέδιο από τη Βουλή, θα πρέπει οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν στην υποβολή πρότασης προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να εκδοθεί υπουργική απόφαση που να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σχετικές ειδήσεις