ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμπάς: Nα μην μετατραπεί η διένεξη για το Παλαιστινιακό από πολιτική σε θρησκευτική

Αμπάς: Nα μην μετατραπεί η διένεξη για το Παλαιστινιακό από πολιτική σε θρησκευτική

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, θα δοθεί έδαφος στους εξτρεμιστές.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο Μαχμούτ Αμπάς χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακριοβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικύνδυνα φαινόμενα». Τόνισε πως είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και ότι καταδικάζει κάθε μορφής βία.

«Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε ο πρόεδρος Αμπάς.

Χαρακτήρισε το ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο Μαχμούτ Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

Να επισημάνουμε πως παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, καλεί όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Στο ψήφισμα γίνεται επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Παλαιστινιακό και εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ δηλώνεται η «σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Σχετικές ειδήσεις