ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαϊκή Ενότητα: Να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό

Λαϊκή Ενότητα: Να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό

Βολές κατά της κυβέρνησης με αιχμή το Ασφαλιστικό εξαπολύει η Λαϊκή Ενότητα ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

«Ύστερα από 6 χρόνια συνεχών περικοπών στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει σε ένα ακρωτηριασμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, θέτοντας σε εφαρμογή ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές» εκτιμά η Λαϊκή Ενότητα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ που συνεδρίασε «για τις τρέχουσες εξελίξεις και πιο ειδικά για το θέμα του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης».

Στην απόφαση του ΠΣ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μέσα από το τρίτο μνημόνιο και το συγκεκριμένο σχέδιο μειώνει συντάξεις (κύριες και επικουρικές), αυξάνει εισφορές, αυξάνει τα όρια ηλικίας. «Το κυβερνητικό νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού σε διαφορετικούς χρόνους, με διαφορετικό τρόπο, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αρνητικό: Προκρίνει την ισοπέδωση προς τα κάτω, εισάγει ένα σύστημα τριών πυλώνων, τη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης και της εξατομίκευσης, προωθεί και ενισχύει την μαύρη εργασία. Επίσης μειώνει τη συμμετοχή του κράτους στις κοινωνικές δαπάνες, αρπάζει όσα αποθεματικά επί μέρους ταμείων έχουν απομείνει, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό υπερ-ταμείο που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων», τονίζει η ΛΑΕ.

Αναφέρει ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση νομιμοποιεί όλες τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, επισημαίνοντας ότι «μόνο από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χάθηκαν 2 δισ. από τα εναπομείναντα αποθεματικά των ταμείων, ποσό που είναι περίπου ίδιο με το ύψος των περικοπών που επιβάλλει στους ασφαλισμένους για το 2016», ενώ κάνει λόγο για «ταξική μεροληψία της κυβέρνησης» υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας και των δανειστών, και τονίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.

«Ένας και μοναδικός πρέπει να είναι ο στόχος: Να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε να ανατραπεί αυτό το νομοθετικό έκτρωμα από τους λαϊκούς αγώνες» αναφέρει η ΛΑΕ και καλεί σε πανστρατιά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους «να συγκροτήσουν ένα τεράστιο αγωνιστικό μέτωπο που θα ακυρώσει την μνημονιακή επέλαση. Να αξιοποιήσουν τον συντονισμό συνδικάτων, φορέων, κινημάτων, επιτροπών αγώνα. Να ξεσπάσει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός με κεντρικά γεγονότα που θα χτίζονται στη βάση, στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς με πλατιά και αγωνιστική συσπείρωση».

Καλεί επίσης όλη την αριστερά να συγκλίνει σε κοινή δράση, καλεί «τον απλό κόσμο της Aριστεράς να στοιχηθεί ενάντια σε μια πολιτική που ακυρώνει κάθε ελπίδα διεξόδου, που τσαλακώνει κοινωνικούς θεσμούς και δικαιώματα, που καταστρέφει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους και τη βάση του συλλογικού και κοινωνικού αγώνα». Ζητά από τους βουλευτές να καταψηφίσουν αυτό το αντιασφαλιστικό νομοθέτημα και καλεί «την προοδευτική διανόηση να σταματήσει να σιωπά και να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας σε μια περίοδο που καταστρέφονται οι δομές κοινωνικής ασφάλειας, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως το αντιασφαλιστικό της τερατούργημα» και απαιτεί «να ληφθούν επείγοντα μέτρα για το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, για τον δραστικό περιορισμό της ανεργίας, για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και την διάθεση μέρους της δημόσιας περιουσίας στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών, ότι είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που κλέβει πόρους από την κοινωνία για να αποπληρώνεται ένα δυσβάσταχτο και απεχθές χρέος. Όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται ότι η κατάργηση των μνημονίων και η επιλογή μιας διαφορετικής προοδευτικής πολιτικής παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας, απαιτεί την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας και την απεμπλοκή της από την φυλακή της ευρωζώνης» αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας και καταλήγει:

«Η ΛΑΕ, με την αυτοτελή πολιτική της παρέμβαση, θα αναδείξει τις αιτίες της σημερινής κακοδαιμονίας αλλά και την διέξοδο, η οποία προϋποθέτει την ήττα των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, την ριζική ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων και τη δραστική ενδυνάμωση της Λαϊκής Ενότητας και του μαζικού κινήματος».

Σχετικές ειδήσεις