ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Ζητά έρευνα για τον «εκλεκτό» του Κυριάκου και τις καταγγελίες Σπίρτζη

Νικολόπουλος: Ζητά έρευνα για τον «εκλεκτό» του Κυριάκου και τις καταγγελίες Σπίρτζη

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τις καταγγελίες του υπουργού για κακοδιεχείριση στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επικαλούμενος τον κ. Σπίρτζη, κάνει λόγο για «πάρτι» με δημόσιο χρήμα στις συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολόπουλος ερωτά τον υπουργό, αν οι βαριές κατηγορίες για κακοδιαχείριση, που εκτόξευσε ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής εναντίον του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΣΤΑΣΥ κ. Ν. Παπαθανάση, θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και ζητά να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Ν. Παπαθανάσης, τόσο την περίοδο που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε., όσο και την περίοδο που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ).

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος ζητά με την ερώτησή του ακόμη να κατατεθούν αφενός όλες οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι οργανισμοί και οι εταιρείες των κρατικών συγκοινωνιών με την SIEMENS κατά την τελευταία δεκαετία και αφετέρου το πόθεν έσχες του κ. Ν. Παπαθανάση, ο οποίος διορίστηκε από τον νέο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Ν.Δ.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου:

Θέμα: «Καταγγελίες του Υπουργού Μεταφορών για «πάρτι» με δημόσιο χρήμα στις συγκοινωνίες»

Απορία και έκπληξη προκάλεσαν τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος όσο και στην κοινή γνώμη οι καταγγελίες ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη για κακοδιαχείριση στις κρατικές συγκοινωνίες, και τα όσα επίσης δημοσίως καταγγέλθηκαν, για τους λόγους της αποπομπής του κ. Παπαθανάση από την διεύθυνση του κρατικού φορέα συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, διαβίβασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στοιχεία απίστευτης διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στους οργανισμούς συγκοινωνιών εν καιρώ κρίσης. Από τα έγγραφα προκύπτουν απευθείας αναθέσεις για νομικές υπηρεσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μισθοί «golden boys» σε μέλη διοικήσεων και απλά στελέχη, πολυδάπανες διαφημιστικές καμπάνιες εν καιρώ κρίσης, προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων που προωθούσαν συγκεκριμένες εταιρείες σε διαγωνισμούς κ.α.

Είναι ενδεικτικό, ότι η νομική υπηρεσία στις ΣΤΑΣΥ στελεχώνεται με επτά υπηρεσιακούς δικηγόρους, περισσότερους και από αυτούς που απασχολούν κρίσιμα υπουργεία! Επίσης, προκύπτει ότι στελέχη επέλεγαν συγκεκριμένες εταιρείες για την ασφάλιση του στόλου των συγκοινωνιών με ασφάλιστρα δύο και τρεις φορές μεγαλύτερα από τις τιμές της αγοράς.

Επειδή , ο Υπουργός Μεταφορών με τις καταγγελίες του , κάνει λόγο για «πάρτι» με δημόσιο χρήμα στις συγκοινωνίες.
Επειδή , ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις ΣΤΑΣΥ και προ ολίγων ωρών διορισθείς γενικός διευθυντής της ΝΔ κ. Ν. Παπαθανάσης κάνει λόγο για ανύπαρκτη επικοινωνία με τον υπουργό Υποδομών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε :

1. Έχετε ζητήσει την άμεση διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων του ΟΑΣΑ;

2. Με ποιες ιδιωτικές εταιρείες υπέγραψε συμβάσεις ο κ. Ν. Παπαθανάσης κατά την διάρκεια της θητείας του τόσο στον ΗΣΑΠ Α.Ε, όσο και στις ΣΤΑΣΥ, για ποια αντικείμενα-έργα και με ποιες διαδικασίες οι εταιρείες αυτές επελέγησαν;

3. Αληθεύει το γεγονός ότι ο όμιλος των μαζικών μέσων μεταφοράς είχε επίσης υπογράψει συμβάσεις και με την SIEMENS;

- Να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει, ο αποπεμφθείς προ ολίγου καιρού από τον Υπουργό και διορισθείς σχεδόν ευθύς αμέσως από τον κ. Κ. Μητσοτάκη επιλεγείς για την θέση του Γενικού Διευθυντή της Ν.Δ κ. Ν. Παπαθανάσης τόσο την περίοδο που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε., όσο και την περίοδο που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ).

- Να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις που οι οργανισμοί και οι εταιρείες των κρατικών συγκοινωνιών υπέγραψαν με την SIEMENS κατά την τελευταία δεκαετία.

- Να κατατεθούν το πόθεν έσχες του κ. Ν. Παπαθανάση.

Σχετικές ειδήσεις