ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρομοκρατημένο το Μαξίμου - Άρον άρον προς αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τρομοκρατημένο το Μαξίμου - Άρον άρον προς αλλαγή του εκλογικού νόμου

Φόβος έχει κυριεύσει το Μαξίμου μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν για πρώτη φορά προβάδισμα τηςΝέα Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αρχίζει να λαμβάνει μέτρα με πρώτο μέλημα την αλλαγή του εκλογικού νόμου ίσως και μετά την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιθυμούν να κλείσουν ένα ένα τα «μέτωπα».

Τρέχουν να καταργήσουν το μπόνους των πενήντα εδρών

Ο νέος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από την εκλογή του στο «τιμόνι» της ΝΔ, φαίνεται πως έχει προβληματίσει την κυβέρνηση που προσπαθεί να ελέγξει το πολιτικό σκηνικό, μέσω μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου που θεσπίζοντας ένα αναλογικότερο σύστημα σε περίπτωση που τα πράγματα «ξεφύγουν» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα η βασική αλλαγή που έχει πέσει στο τραπέζι και μελετά το κυβερνητικό επιτελείο είναι η μείωση του μπόνους των πενήντα εδρών για τον πρώτο των εκλογών, πράγμα που θα καταστήσει αδύνατη την αυτοδυναμία και θα περιορίσει τις δυνατότητες του κόμματος που έκοψε πρώτο το «νήμα» να ρυθμίζει απολύτως το μετεκλογικό τοπίο. Για τη κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών άλλωστε και αλλαγή του εκλογικού νόμου, μίλησε και την Κυριακή που μας πέρασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ένα ακόμη σημείο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι και η μείωση του ποσοστού που ένα κόμμα θα μπορεί να μπαίνει στη Βουλή και πιο συγκεκριμένα από το 3% στο 2%, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια περισσότερο πολυκομματική Βουλή που θα εξυπηρετεί τις συνεργασίες σε τέτοιο βαθμό, που σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω ακόμα και το δεύτερο κόμμα θα μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα για πιο «ισχυρή» αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Παρασκευή, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μένει να δούμε εάν θα το θέσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την αυριανή συνάντησή τους.

Σχετικές ειδήσεις