ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Ασφαλιστικό - Καμμένος: Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς για διάλογο επί του ασφαλιστικού

Βουλή - Ασφαλιστικό - Καμμένος: Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς για διάλογο επί του ασφαλιστικού

Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς να «καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας» ώστε να βρουν λύση στο Ασφαλιστικό, απηύθυνε από την Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Οικονομικών Πάνος Καμμένος.

«Αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός από μας, είναι σε αυτό το ασφαλιστικό να υπάρχει σύμπνοια και να χτίσουμε με ασφάλεια το μέλλον των γενεών που έρχονται» είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος πάντως, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Σημίτη, και «υπενθύμισε» ότι τότε ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ πρόεδρος της ΝΔ και από την πτέρυγα της ΝΔ «δίναμε μάχη» εναντίον του ΠΑΣΟΚ του Γιαννίτση «γιατί τα Ταμεία τότε έπαιζαν στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά τους».

«Μετά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τα ξεχάσαμε;» διερωτήθηκε όπως επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ξέχασε «τι γινόταν με τις μετοχές της Εθνικής και τα Ταμεία, όταν ήταν στέλεχός της». Υπενθύμισε ακόμη, ότι «μετά τον μεγάλο τζόγο της εποχής του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η εποχή του PSA, που έκανε η ΝΔ ως συνέταιρος του ΠΑΣΟΚ».

«Από τα ασφαλιστικά ταμεία πόσα χάθηκαν; 13 δισ. είναι η μείωση από το PSA, και παράλληλα έγινε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 %. Και ο διοικητής της ΤτΕ παράνομα συναίνεσε σε κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων» ανέφερε επισημαίνοντας πως η άμεση παρέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι επιτακτική ανάγκη ενώ τόνισε ότι πρόβλημα δεν λύνεται ως γόρδιος δεσμός, αλλά με διαδοχικές προσεγγίσεις. «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων που όμως ήταν επιφανειακές και άκαρπες αλλά παράλληλα ζητάμε την απόδοση ποινικών ευθυνών σε κείνους που διέλυσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι» ξεκαθάρισε.

Αφού ο κ. Καμμένος είπε ότι η βόμβα του Ασφαλιστικού έχει δημιουργήσει μία τρύπα που είναι περίπου πέντε φορές το ΑΕΠ έως και το 2050 και ως απόδειξη κατέθεσε δύο αναλογιστικούς πίνακες με τον ισχύοντα νόμο, είπε πως η νέα ασφαλιστική προσέγγιση αυτά προσπαθεί να θεραπεύσει. Απαντώντας δε, στον Κ. Μητσοτάκη, σχετικώς με τα προαπαιτούμενα της τρόικας επί της κυβέρνησης Σαμαρά, κατέθεσε το «ξεχασμένο μέιλ Χαρδούβελη» για να επισημάνει ότι μιλούσε μεταξύ άλλων για παραμετρικές αλλαγές (σε όρια ηλικίας) προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση και διάψευση εκ μέρους της πτέρυγας της ΝΔ.
«Από δω και πέρα το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την εθνική σύνταξη και την αναλογική σύνταξη, που διασφαλίζει το νομοσχέδιο που φέρνει αυτή η κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται μόνο για την ελλειμματικότητα των ταμείων. Αυτή είναι η διαφορά με τον ν. 3863» σημείωσε.

Περιγράφοντας ο κ. Καμμένος τις βασικές γραμμές της κυβερνητικής πρότασης επί του Ασφαλιστικού, τόνισε ότι πρόκειται για μία πρόταση η οποία διασφαλίζει την βιωσιμότητά του, και πρότεινε προς τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει εάν μπορεί να υπάρξει ειδική εισφορά ενίσχυσης του ασφαλιστικού ποσοστού 1% έως 1,5% επί των τραπεζικών συναλλαγών ανεξαρτήτως ύψους, που θα εισπράττεται και καταβάλλεται ως κοινωνικός πόρος από τις τράπεζες προς τον ΕΦΚΑ υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Όπως υπολόγισε, ο κοινωνικός αυτός πόρος φτάνει από 700 εκ. έως 1 δισ. ετησίως που θα μειώσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Ειδικώς για τους αγρότες, ο κ. Καμμένος δήλωσε σύμφωνος με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών και ακόμη με την παροχή αφορολόγητου πετρελαίου, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τους επαγγελματίες αγρότες και όχι για τους κείνους που κάνουν άλλο επάγγελμα και εισοδηματίες «που έχουν τα προνόμια και αποστερώντας τα από τους αληθινούς αγρότες». «Διαχωρισμός πλήρης που γίνεται τώρα με το Μητρώο των Αγροτών. Τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη» τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε «ας φορολογηθεί ο εργαζόμενος - ιδιωτικός υπάλληλος - αγρότης με την φορολογία του ιδιωτικού υπαλλήλου κι ο επιχειρηματίας αγρότης με την φορολογία του επιχειρηματία αλλά ο αγρότης να έχει φορολογική απαλλαγή και αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορεί να παράγει». Ακόμη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ζήτησε να κοπούν οι επιδοτήσεις και να ασφαλιστούν αυτές με το ακατάσχετο των πραγματικών αγροτών.

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του για σημεία του Ασφαλιστικού, ζητώντας ειδικώς για κείνους που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό (ιδίως τους αλλοδαπούς) να υπάρχει πιστοποιητικό ότι έχουν ένσημα και κρατήσεις και ότι τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί. Τέλος, είπε ότι οι ΑΝΕΛ θεωρούν το Εθνικό Συμβούλιο ως μεταβατική λύση και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στην οποία το κόμμα του θα προτείνει Ανεξάρτητο Κεντρικό Ασφαλιστικό Φορέα Εποπτείας Μεταβολών Εισροών και Εκροών του Ασφαλιστικού Συστήματος άμεσα συνδεδεμένο με το ΙΔΙΚΑ, κλπ.