ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημίτης: Μόνιμο εμπόδιο ο εθνολαϊκιστικός λόγος και τα μεγάλα λόγια

Σημίτης: Μόνιμο εμπόδιο ο εθνολαϊκιστικός λόγος και τα μεγάλα λόγια

«Ο εθνολαϊκιστικός λόγος, τα μεγάλα λόγια για την εθνική κυριαρχία της χώρας, που δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να περιορισθεί, αποτελούν ένα μόνιμο εμπόδιο, να συνειδητοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας». Αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Η ευρωπαϊκή Ένωση σε αδιέξοδο;».

«Ο εθνολαϊκιστικός λόγος εκείνο που επιδιώκει, είναι η προστασία του συντηρητικού κατεστημένου που παρουσιάζεται υπό διάφορες σημαίες και μορφές - ακροδεξιές, δεξιές, αριστερές ή επαναστατικές», ανέφερε ο Κ. Σημίτης.

«Τη χώρα, τη συμφέρει η οργανωμένη πρόοδος προς την ενοποίηση, η διαπραγμάτευση, ο συντονισμός με άλλες χώρες, οι κοινοί σχεδιασμοί όπου μπορούμε να προβάλουμε τις απόψεις μας και όχι οι επικλήσεις στο αθάνατο αρχαίο πνεύμα, ή η προλεταριακή επανάσταση», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Επίσης, πρόβαλε την άποψη ότι «όσο πιο άναρχη είναι η παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσο περισσότερο η δυνατότητα παρέμβασης των μικρότερων κρατών (όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος) συρρικνώνεται».

«Πρέπει να επιδιώκουμε άμεσα τον εκσυγχρονισμό της χώρας και σε συνάρτηση με τις δυνατότητές της και τις προοπτικές της, τη συμβολή της στη μετεξέλιξη της Ένωσης», συνέχισε ο Κ. Σημίτης.

Σχετικές ειδήσεις