Οι «καυτές πατάτες» του Σκοπιανού και του Κυπριακού πίσω από το προσφυγικό

Newsbomb

Φαίνεται πως έμαθαν και στην Ευρώπη την παροιμία «μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια» και αποφάσισαν να την εφαρμόσουν και στην πράξη, στην πλάτη της Ελλάδας. Με τις απειλές των γνωστών επικριτών της χώρας να δίνουν και να παίρνουν αναφορικά με ένα πιθανό Grexit από τη ζώνη Σένγκεν (βλ. δήλωση Φερχόφσταντ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δέχονται σφοδρότατες πιέσεις από τους Ευρωπαίους για το προσφυγικό, για να κλείσουν άρον – άρον σοβαρά εθνικά θέματα, όπως η ονομασία των Σκοπίων και το Κυπριακό, ενώ χθες ακούστηκαν και οι πρώτες πιέσεις προς την Αθήνα για την αναγνώριση του Κοσόβου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΔΟΛΩΜΑ ΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟ GREXIT ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Το χειρότερο σε όλα αυτά είναι πως αντί ο πρωθυπουργός να αντισταθεί και να διαμαρτυρηθεί για το «τσουβάλιασμα» που επιχειρούν οι εκ Βρυξελλών ορμώμενοι σε σοβαρά εθνικά θέματα, αναζητά πλέον συμμάχους στο εσωτερικό της χώρας, με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα και να μετριάσει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις προκύψουν ενδεχομένως από τις συμφωνίες αυτές.

Η αρχή έγινε χθες, Τρίτη (02/02/2016) με την επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου το θέμα της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε πολύ ψηλά στο τραπέζι της συζήτησης με τον Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «μείζον εθνικό πρόβλημα που δε χωρά μικροκομματικές σκοπιμότητες», τονίζοντας με νόημα την ανάγκη να υπάρξουν κοινοί τόποι και γραμμές μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στο ίδιο «κάδρο» της συνεννόησης, βεβαίως, τοποθετούνται τόσο η ΝΔ, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει εκτός αντιπολιτευτικής ατζέντας το προσφυγικό όσο και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τοποθετείται υπέρ της συνεννόησης.

Ισορροπίες «λεπτού πάγου» στα Βαλκάνια

Η κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την έξοδό της από τη Συνθήκη Σένγκεν, για να αποτρέψει τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στον ελληνικό χώρο. Κι εδώ, ακριβώς, αρχίζει το «μεγάλο παζάρι» των εθνικών θεμάτων.

Ξεκινώντας από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το προσφυγικό φαίνεται να δημιουργεί σειρά πλεονεκτημάτων προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η παρουσία της Frontex στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, δημιουργεί ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς στην περιοχή, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν τα Σκόπια σε ευρωπαϊκό σύνορο της ΕΕ.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι εκμεταλλεύεται στο έπακρο την προσφυγική κρίση και σύμφωνα με σειρά άρθρων που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, τα Σκόπια διαπραγματεύονται την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, ζητώντας ανταλλάγματα στο θέμα της ονομασίας τους.

Αυτή η παρελκυστική πολιτική αποδυναμώνει σοβαρά τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας, αφού οι Βρυξέλλες ποντάρουν στο ότι, η Αθήνα, όντας με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο ως προς το προσφυγικό, θα αναγκαστεί να κάνει πίσω στο σοβαρό θέμα της ονομασίας: Με απλά λόγια, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία για το Σκοπιανό, με επαχθείς όρους.

Και αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού η πολιτική των Ευρωπαίων εταίρων θέτει σε κίνδυνο και τις εύθραυστες διπλωματικές ισορροπίες της Ελλάδας με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες των Βαλκανίων.

Ενδεικτικά χθες, μόνον τυχαία δεν ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Νοβόστι» του Βελιγραδίου υπογράμμισε: «Πρωταρχικός στόχος της Σερβίας είναι να μην αλλάξουν στάση στο ζήτημα του Κοσόβου η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κύπρος. Όμως οι χώρες αυτές και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ρουμανία δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι θα έθετε το ζήτημα αυτό στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά τη Σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Σόφια, από τον οποίο -όπως είπε- θα ανέμενε να ακούσει ότι «η Αθήνα δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου».

Σε κρίσιμη καμπή και το Κυπριακό

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα Βαλκάνια, σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον και το Κυπριακό, ιδίως μετά τη «διαρροή» σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ του εμπιστευτικού εγγράφου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, το οποίο κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου, γεγονός που προκάλεσε την οργή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Μέσα σε όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η Άγκυρα εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια ως προς το προσφυγικό, ενθαρρύνοντας εξόφθαλμα τις προσφυγικές ροές και μεταφέροντας το πρόβλημα επί του ευρωπαϊκού εδάφους.

Και τούτο, τη στιγμή που η Τουρκία έχει ήδη λάβει πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ευρωπαϊκό κορβανά, με σκοπό να ανακόψει το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Με απλά λόγια, Σκόπια και Άγκυρα επιχειρούν να πείσουν το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν είναι και τόσο χρήσιμη ως χώρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και πάνω σε αυτό το επιχείρημα, προσπαθούν, η καθεμιά από αυτές, να εξασφαλίσουν επιπλέον ανταλλάγματα και συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές διάστημα επιφυλάσσει, όπως όλα δείχνουν, ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Και σίγουρα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί τάχιστα, ώστε να αποφύγει με κάθε τρόπο την τακτική του «τσουβαλιάσματος» που επιχειρείται σε ό,τι αφορά τα μείζονα εθνικά θέματα, προτού να είναι πολύ αργά.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved