ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη γωνία η κυβέρνηση: Τριπλό μέτωπο με ασφαλιστικό, προσφυγικό και αξιολόγηση

Στη γωνία η κυβέρνηση: Τριπλό μέτωπο με ασφαλιστικό, προσφυγικό και αξιολόγηση

Αγροτικό, προσφυγικό και διαπραγμάτευση. Η «καυτή» τριπλέτα προβλημάτων που καλείται να λύσει η κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία στην οικονομία και την κοινωνία.

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα «μέτωπα» με τους θεσμούς – Στα «κάγκελα» η κοινωνία - Εκρηκτικές αντιδράσεις για hotspots και προπηλακισμοί βουλευτών - Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι...

Το «σταυρόλεξο» απαιτεί δυνατούς λύτες, καθώς κάθε κίνηση πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη καθώς τα προβλήματα είναι σύνθετα, πολυεπίπεδα και κυρίως αλληλοσυγκρουόμενα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το χρόνο, αφού όσο ο καιρός περνά τόσο το κλίμα γίνεται και πιο εκρηκτικό, με την κοινωνία να βρίσκεται στα «κάγκελα» και την οικονομία να βυθίζεται ολοένα και περισσότερα στην ύφεση.

Τα μηνύματα, άλλωστε, που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο είναι πολλά, από διαφορετικές πλευρές, όμως όλα συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι αντοχές εξαντλούνται.

Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση για να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, εξετάζει να βελτιώσει παραμέτρους του ασφαλιστικού και του φορολογικού προκειμένου να περιορίσει τις αναταράξεις εντός και εκτός της κυβερνητικής συμμαχίας, την ώρα που το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα, ζητά εν προκειμένω μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ προβλέπονται ήδη στη Συμφωνία του Ιουλίου 2015.

Προφανώς θεωρεί αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι «μαύρες» τρύπες και να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

Παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης, οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα αιτήματά τους, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Ήδη οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών από χθες στις 12 το μεσημέρι.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από σήμερα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον κόμβο του Τυχηρού.

Οι αγρότες της Ξάνθης από σήμερα επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα, στη γέφυρα του Νέστου, στην Εγνατία Οδό.

Πάντως, καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεών τους.

Η προσφυγική κρίση εξελίσσεται σε μόνιμο «εφιάλτη»

Το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, το τεταμένο κλίμα που επικρατεί εξαιτίας δημιουργίας hotspots σε Κω και Διαβατά, οι ροές που δεν μειώνονται και τα βρώμικα παιχνίδια της Τουρκίας, ενισχύουν τον πυρετό του Μαξίμου.

Μάλιστα, ορισμένα από τα στελέχη της άρχισαν ήδη να εισπράττουν την απογοήτευση και την οργισμένη αντίδραση μέρους της κοινωνίας για όσα υποστηρίζουν. Βουλευτές –κυρίως της περιφέρειας – φτάνουν στο σημείο να προπηλακίζονται ή και να απειλούνται.


Διανύουμε κρίσιμη εβδομάδα…

Την Πέμπτη και Παρασκευή (18 και 19/02/2016) πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής με το τελεσίγραφο της ΕΕ πως αν η χώρα μας δεν προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων μέσα σε τρεις μήνες, θα βρεθεί εκτός Σένγκεν, να κυριαρχεί στο παρασκήνιο.

Το κλίμα δεν είναι υπέρ της Ελλάδας και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται για τα καλά.

Οι σκληροπυρηνικές φωνές, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς – προτείνει να κλείσουν τα σύνορα στα Σκόπια – αυξάνονται.

Εντός κι εκτός χώρας, έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό τοπίο για την αντιμετώπιση του οποίου η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως συμπαραστάτες. Αλλά αυτοί έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα…

Σχετικές ειδήσεις