ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο Τσίπρας ικανοποιεί τα «καπρίτσια» της Άγκυρας

Όταν ο Τσίπρας ικανοποιεί τα «καπρίτσια» της Άγκυρας

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πώς ο Αλέξης Τσίπρας επέτρεψε να περάσει στα «μαλακά» η τουρκική πρόκληση να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο για ανεφοδιασμό, όταν ο ίδιος μετέβαινε στο Ιράν, εγείρονται μετά και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ «POLITICALLY CORRECT» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Τουρκία διεμήνυσε ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει ο κυβερνήτης του αεροσκάφους και το οποίο προέβλεπε στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν.

Με μια απίστευτα προκλητική ενέργεια, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία ότι η Ρόδος, όπου επρόκειτο να ανεφοδιαστεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αποτελεί «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και συνεπώς, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί εκεί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του CNN Greece, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώθηκε για την αξίωση της Άγκυρας μόλις μισή ώρα πριν απογειωθεί το αεροσκάφος. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι αντιπρότειναν να καταθέσει η Αθήνα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα κάτι που απέρριψε η ελληνική πλευρά καθώς αυτό θα θεωρούνταν υποχώρηση στις τουρκικές αξιώσεις.

Κι ενώ η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να συναινέσει με την τουρκική πρόταση, επέλεξε να καταρτίσει νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας με το αεροπλάνο να περνάει νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν.

Αυτή η ανοικτή πρόκληση έμεινε αναπάντητη, με αποτέλεσμα το ταξίδι του κ. Τσίπρα προς το Ιράν να επιμηκυνθεί για τουλάχιστον ένα επιπλέον δίωρο απ' ό,τι προβλεπόταν κανονικά.

Το ερώτημα είναι γιατί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τουρκικών προκλήσεων στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρούσε σε διαβήματα διαμαρτυρίας, τώρα επέλεξε να παραμείνει βουβή απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση;

Θα βγει, επιτέλους, ανοικτά το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου να μιλήσει ανοικτά για αυτό το περιστατικό ή θα συνεχίσει να κρύβεται, αρκούμενη απλώς να κάνει λόγο για τις «συνήθεις πρακτικές» της Άγκυρας;

Είναι άλλο πράγμα η πολιτική του κατευνασμού και της διατήρησης των ισορροπιών, πόσω δε μάλλον στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, και άλλο πράγμα η προκλητική συμπεριφορά της γείτονος, ιδίως σε ό,τι αφορά εθνικά και γεωγραφικά κεκτημένα.

Εξηγήσεις ζήτησε η ΝΔ

Για το περιστατικό, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως, απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

Και η απάντηση του Μαξίμου

«Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρει απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ».

«Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών», επισημαίνει η απάντηση της κυβέρνησης.
Προστέθηκε δε ότι «παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο».

«Αντ' αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων», καταλήγει η κυβερνητική απάντηση στην ΝΔ.

Σημειώνεται, τέλος, πως για την υπόθεση ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης υπέβαλε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σχετικές ειδήσεις